torsdag 11 februari 2010

Ny release ute!

Då var det dag för en liten uppdatering. Vi har nu plockat bort beta-stämpeln på startsidan och prognossidan. Nu tycker vi att dom har det innehåll som man kan förvänta sig men det betyder inte att de inte kommer att förbättras ytterligare.

Nytt i denna release är:
- Förbättringar för att öka prestanda och stabilitet har gjorts i kod och karttjänst (har varit en stor aktivitet i denna sprint).
- Dag-datum-tidssteg anges i kartan.
- Meteorologen kommentar och eventuella varningar har kommit in i "Vädret i Sverige" (fortfarande BETA)
- Symbolerna har fått mer skugga för att regn/snöblandat regn ska bli tydligare.


Nästa release kommer till stora delar handla om att göra omstruktureringar för att göra navigering mer konsekvent och förhoppningsfullt lättare att använda.
Vi tackar förstås för alla synpunkter som kommit in på bloggen och via mail. Vi är glada över att vi har så engagerade användare.

8 kommentarer:

  1. Det är klart vi är engagerade, vi är ju besökare av SMHI.se och då vill man väl försöka få vara med och bestämma lite.

    SvaraRadera
  2. Någon mobil-app på G?

    SvaraRadera
  3. Toppen Anders! :-)

    Vi håller på med en prototyp för en iPhoneapp men det är osäkert när och om den kommer ut. Hoppas vi kan återkomma om detta.

    SvaraRadera
  4. Ha en översikt t.ex i kunskapsbanken på alla vädersymboler och en förklaring till vilken typ av väder den gäller för.

    SvaraRadera
  5. Varför ha både Landväder och Vädret i Sverige, det känns lite förvirrat, det är ju bättre att bara ha Vädret i Sverige som länk. Annars är det fina nya funktioner tycker jag.

    SvaraRadera
  6. Svar till Anonym: Håller helt med om att det gärna blir lite rörigt i vänsternav:en med både Landväder och Väder i Sverige.

    Orsaken är att vi fortfarande lever med en del gamla tjänster varav Landväder är den flash-applikationen som vi tidigare körde på smhi.se. Det finns fortfarande lite go'bitar som ex.vis solens upp och nedgång i "flashen". Men när vi fått in det i de nya tjänsterna kommer vi börja fasa ut gammalt. Då ska även navigeringen städas och rätas upp.

    SvaraRadera
  7. Hälsningar från utvecklarsverige,
    noterar att samtidigt som myndigheten SMHI förhalar frisläppandet av skattefinaniserade grunddata läggs tid och skattepengar på att FÖRST utveckla en website 'bättre än YR.no' (som är en av de bättre i världen?) där de erbjuder allt utan kostnad innan andra erbjuds tillgång,

    detta trots att det numera finns EU-lagar som förbjuder myndigheter att agera på konkurrensutsatt marknad,

    och nu skall det bli mobilapplikationer också?
    vad kommer de kosta, vem sätter det priset och vart går de pengarna?

    Bodil hur många år är det kvar nu...?

    www.idg.se/2.1085/1.263854/staten-tjuvhaller-pa-sina-data

    SvaraRadera
  8. Svar till Anonym:
    Det finns inga EU-regler som förbjuder myndigheter att agera på konkurrensutsatt marknad. Tvärtom har den svenska regeringen gett SMHI uppdraget, förutom att se till att allmänheten har tillgång till allmänna prognoser och varningar, att bedriva affärsverksamhet på företagsekonomiska grunder. Det gör vi precis som de allra flesta av våra systerinstitut i Europa. I Sverige ska inte skattebetalarna betala för branschanpassade specialtjänster till exempelvis energibolag eller rederier, utan SMHI tar ut avgifter för kommersiell användning. Detsamma gäller de grunddata som säljs både till privata väderföretag och till de verksamheter inom SMHI som drivs kommersiellt.

    SMHI har mängder av prognoser, information och data om väder, vatten, klimat och miljö som är gratis för allmänhet, kommuner, myndigheter och forskare. Mycket av detta finns på vår webbplats smhi.se.

    När människors beteenden förändras behöver också vi anpassa våra kanaler, som webbplatsen, för att nå ut med prognoser och viktiga varningar för t ex oväder och översvämningar. Vi tittar nu också på mobilapplikationer, men inga beslut är fattade än.

    Hälsningar
    Bodil Aarhus Andræ

    SvaraRadera