tisdag 25 augusti 2009

Första versionen av vädret på nya smhi.se


En första version av den nya väderapplikationen ligger nu ute på beta-versionen av nya smhi.se.
Det kommer att bli mer fokus på vädret på startsidan jämfört med vår nuvarande webbplats. Tanken är att man snabbt ska kunna få en enkel prognos för en ort, utan att behöva klicka sig fram. Givetvis kommer det att finnas möjligheter att få mer information.

Att vi lägger ut så pass tidigt i utvecklingsarbetet hoppas vi kommer att ge oss värdefull återkoppling från er användare. Ni får ha överseende med att allt inte ser ok ut och att buggar kan dyka upp, men det ger oss möjligheter att göra en bra tjänst om vi får lite hjälp från er.

Vad är det vi vill ha hjälp att testa i den här versionen då? Framförallt så är det sökfunktionen för orter som vi vill testa. Finns de orter man vill hitta? Är kartan ok? Behövs det kartinformation som länsgränser, vägar etc för att kunna orientera sig? Finns det buggar? osv

Vecka 37 kommer nästa leverans med mer detaljerat väder, fler symboler på kartan mm.

13 kommentarer:

  1. Hejsan

    Hur tänker ni jobba med användare som är syn eller hörselskadade, eller har någon annan form av funktionshinder? Det finns bra aktörer på marknaden som kan hjälpa er att bygga rätt från början. ETU Ab, NetRelations för att nämna några.

    SvaraRadera
  2. Hej! Vi har haft ett samarbete med ETU som har granskat och testat själva siten. Vädertjänsterna ska vara validerade mot WAI-riktlinjerna men det måste vi testa av först. Sen tittar vi nu på en röstuppläsningsfunktion.

    Kolla gärna på www-beta.smhi.se om det finns saker du inte får att fungera.

    SvaraRadera
  3. Varför måste SMHIs sida se så tråkig ut, alltså även den nya? Kolla Yr.no och ha vädersymboler lika Vackertväder.se så blir allt mycket bättre! Så som betasidan ser ut nu kommer inte ni att kunna locka till er någon besökare under 55 år och de blir för evigt förlorade till Yr.no. Dessutom måste ni låta vanliga bloggare och hemsidesägare få bädda in någon form av widget, vilket Yr.no tillhandahåller för alla inhemska prognoser i Norge.

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  5. Widgets har vi inte på listan ännu men vi har börjat titta på det. Med andra ord, det kommer att dröja innan vi ser SMHI-widgets. Håller med dej om att det borde finnas.

    Tråkig? Hmm, det är ju en fråga om tycke och smak vad man tycker om design. Vi har fått en del positiva åsikter där man gillar enkel, avskalad design med fokus på innehåll och jag tror inte att de var över 55 ;-)

    Dessutom är det en fråga om identitet. SMHI.se är ju inte en renodlad media- eller vädersite utan en myndighetssite med ett uppdrag från regeringen/väljarna.

    Det behöver i och för sig inte betyda att man måste vara tråkig och vi vill verkligen nå användare under 55 också, förstås.

    På vilka sätt tycker du att siten skulle kunna bli mindre tråkig utan att "tappa" vår identitet.

    SvaraRadera
  6. Mer interaktiv! Dessutom med snyggare ikoner, kanske någon blogg etc. Lite mer färg kanske...

    SvaraRadera
  7. Varför måste ni se ut som en myndighetssite? Yr är ju också en myndighetssite på ett sätt (myndighet (MI) + public service (NRK). Jag tror inte att många skattebetalare är emot en glatt designad sida så länge den är informativ.

    SvaraRadera
  8. Svar till A: Interaktiviteten är något som vi verkligen saknar. Av olika anledningar (teknik) så har vi fått vänta med en del saker som vi hade tänkt ha med redan nu. Kommenterafunktioner, blogg, forum, "dela med sig"-funktioner etc.

    Vad för slags interaktivitet efterlyser du?

    Är det väderikonerna du menar?

    YR/NRK är i mina ögon en väder/mediasite. Det är inte vi, även om det hade varit spännande att göra en webb ihop med SVT eller SR.

    Ett uppdrag var att göra en site som visar att vi inte bara är väder utan även hydrologi, oceanografi, klimat och miljösite. Detta samtidigt som vi ske ha mer väder på startsidan. En knepig balansgång som vi får se om vi lyckas med.

    SvaraRadera
  9. Kustväderprognoserna är bra. När det gäller vindangivelserna föreslår jag att vindens riktning markeras med en pil, detta förtydligar bilden och särskilt bra blir det när det inom ett område förekommer olika vindriktningar som tex under Allhelgonahelgen i Örskär-Landsortsområdet. Bra med nederbördsprognos inbakad.
    Lycka till totalen ser bra ut
    Mvh
    Argus

    SvaraRadera
  10. Ja, jag menar väderikonerna. Det är sådan interaktivitet som du pratar om som jag efterlyser, mer sånt! Med tanke på att SVT har en väldigt dålig vädersite så tycker jag absolut att nästa nylansering borde vara ett samarbete SMHI/SVT/SR.

    SvaraRadera
  11. Ja, jag menar väderikonerna. Det är sådan interaktivitet som du pratar om som jag efterlyser, mer sånt! Med tanke på att SVT har en väldigt dålig vädersite så tycker jag absolut att nästa nylansering borde vara ett samarbete SMHI/SVT/SR.

    SvaraRadera
  12. Svar till A: Interaktiviteten är något som vi verkligen saknar. Av olika anledningar (teknik) så har vi fått vänta med en del saker som vi hade tänkt ha med redan nu. Kommenterafunktioner, blogg, forum, "dela med sig"-funktioner etc.

    Vad för slags interaktivitet efterlyser du?

    Är det väderikonerna du menar?

    YR/NRK är i mina ögon en väder/mediasite. Det är inte vi, även om det hade varit spännande att göra en webb ihop med SVT eller SR.

    Ett uppdrag var att göra en site som visar att vi inte bara är väder utan även hydrologi, oceanografi, klimat och miljösite. Detta samtidigt som vi ske ha mer väder på startsidan. En knepig balansgång som vi får se om vi lyckas med.

    SvaraRadera
  13. Varför måste SMHIs sida se så tråkig ut, alltså även den nya? Kolla Yr.no och ha vädersymboler lika Vackertväder.se så blir allt mycket bättre! Så som betasidan ser ut nu kommer inte ni att kunna locka till er någon besökare under 55 år och de blir för evigt förlorade till Yr.no. Dessutom måste ni låta vanliga bloggare och hemsidesägare få bädda in någon form av widget, vilket Yr.no tillhandahåller för alla inhemska prognoser i Norge.

    SvaraRadera