onsdag 2 september 2009

Vetgirig? - ta en titt i kunskapsbanken!

Om du klickar på Kunskapsbanken i topp-menyn på nya smhi.se har du hundratals artiklar späckade med fakta och fenomen kring väder och vatten inom räckhåll. Materialet kommer ursprungligen från SMHIs digra arkiv där min kollega Rosmarie har nosat rätt på spännande saker under sommaren.

När Kunskapsbanken är fullt utvecklad ska den fungera ungefär som en wiki, med gott om inbördes länkar mellan relaterade artiklar och med sökfunktionen som främsta verktyg för att hitta bland artiklarna. Men det är bara redaktörer på SMHI som har möjligheter att redigera artiklarna.

Än så länge saknas det mycket länkar mellan artiklarna och sökfunktionen är ganska stolpig och ger ingen bra ranking i träfflistorna. Men det skulle vara intressant att få veta vad du tycker om kunskapsbanken redan nu.

3 kommentarer:

 1. Här kan ni lägga in intressanta artiklar som hur de olika vädermodellerna fungerar, vad man använder vissa parametrar för. Lite mer avancerad meteorologisk info alltså förutom den mer allmänna informationen.

  SvaraRadera
 2. Prognosmodeller är helt klart ett spännande område som vi skulle kunna berätta mycket mer om. Just nu finns ju som du säkert redan har sett en del generellt kring prognosmodeller i Kunskapsbanken. (Ex.vis: http://www-beta.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/prognosmodeller-1.433)

  Jag kanske skulle ta ett snack med forskarna om att bygga ut det generella kring prognosmodeller med ytterligare djup och detaljer kring olika modeller.

  På forskningsenheten för Meteorologisk analys och prognos finns annars vår spets när det gäller de meteorologiska modellerna. På sina sidor jobbar de med att försöka beskriva de problem de ställs inför i modellutvecklingen. (http://www-beta.smhi.se/forskning/forskningsomraden/analys-prognos)

  SvaraRadera
 3. Ha lite bakom kulisserna på SMHI artiklar. Både om websiten och annan teknik, hur arbetet går till, etc

  SvaraRadera