tisdag 8 september 2009

Flera nivåer av väder


Nu kommer nästa leverans av nya vädertjänster. Hittills har det bara funnits en enkel väderapplikation på startsidan. Nu kommer nästa nivå med mer detaljer.

Tanken är att vi ska erbjuda väderinformation i olika nivåer beroende på användartyp och behov.

Första nivån är vädret på startsidan som är tänkt att tillfredställa användare som vill få en snabb bild av vädret på en vald ort. Det kommer alltså, (i en senare version) vara möjligt att spara sin ort som startvy. Det finns även idéer kring fler valmöjligheter för användaren. Man kanske hellre vill ha en kuststräcka eller något annat som startvy. Här är det intressant för oss att veta vad ni skulle vilja ha för alternativ.

Andra nivån är när man klickat på länken då man landar på en flerdygnsprognos, fortfarande ganska enkel. Symboler och prognostexter samt aktuella varningar för området runt den valda orten.

Tredje nivån är detaljerat väder, timme för timme de kommande 48 timmarna. Sedan 3-timmarsintervall, 6-timmars och 12-timmarsintervall.
Detta presenteras i tabellform eller diagram (kommer senare)

Vi klurar även på en fjärde nivå som kommer att bli spännande, men det kommer vi berätta mer om senare...

Ett par buggar smög med i leveransen tyvärr. Navigeringen för den detaljerade prognosen tappade dygnsmenyn. Kommer nästa leverans.

Titta in på: http://www-beta.smhi.se

29 kommentarer:

 1. Det känns som om siten försöker famna över för mycket på en gång. Normännen har fattat galoppen med en helt väderfokuserad site (yr.no). Något liknande skulle vi privatanvändare vara attraherade av. Nu blir man mest trött och vill bort när man ser första sidan.
  Med andra ord : Släpp all fokus på smhi.se och bygg nåt läckert och attraktivt för intresserade privat-konsumenter.
  ELLER varför inte släppa loss all eller delar av er väder-data ? Bygg ett API och låt andra sitebyggare bygga siterna !

  SvaraRadera
 2. Ja Norska yr.no är toppem även danska DMI är bra se och lär så ska det vara smhi är bara rörig och den ny ser inte ut att bli bättre tyvärr ...

  SvaraRadera
 3. Det jag vill se är mer avancerad väderdata, t.ex parametrar direkt från vädermodellerna. Både DMI och YR är mycket bättre. Om SMHI får ordning på en mer avancerad vädermodul på nya siten, så kan de också bli med i leken.

  SvaraRadera
 4. Hej, tack för kommentarerna! SMHI.se kan nog inte bli en ren vädersite med tanke på det uppdrag vi har.

  Vi inte är riktigt samma typ av webbplats som Yr. Yr är ju ett samarbete mellan NRK och Metno, dvs att jämföra med att SMHI och SVT skulle göra något ihop. Vår webbplats ska även ge info om annat som vi har uppdrag att jobba med t ex klimatinfo, hydrologi, oceanografi etc.

  Vi är dock fullt medvetna om att majoriteten av våra besökare vill ha en väderprognos så det kommer att bli med fokus på vädret än vad det är idag.
  Sen kommer vi oavsett vad vi säger givetvis att bli jämförda med yr och andra vädersiter, konstigt vore annars..

  När ni upplever att den är rörig, vad är det som får er att tycka det? Är det någon speciell del som känns rörig eller är det allmänt rörigt?

  En mer avancerad vädertjänst finns i planeringen men den kommer inte vara klar när siten lanseras på riktigt. Vi kommer att lägga ut den som beta och ni får väldigt gärna ge er på den framöver. Följ oss på http://twitter.com/smhi så får ni info om releaser.

  SvaraRadera
 5. En översikt över Sverige vädret borde ligga med på förstasidan bredvid den mer detaljerade nivån.

  SvaraRadera
 6. Det kommer att finnas en Sverigeöversikt under "Vädret". Sen har vi planer på att man ska kunna välja vad som ska synas på startsidan. Först ut är att man kommer att kunna välja vilken ort som ska vara startvy. Därefter vill vi testa om det går att få in lite personaliseringfunktioner. man kanske vill ha en Sverigeöversikt som du nämner, en kuststräcka eller nåt annat. Vad skulle ni vilja se som alternativ för just startsidans väderblock?

  SvaraRadera
 7. Alternativ för startsidan:

  * Väderkarta
  * Aktuell radarbild
  * Aktuell satellitbild
  * Varningar
  * Någon typ av riskkarta (halka/snö/åska)

  Jag tycker att det ska finnas en väderkarta som är fast och sen kan man välja egna tillval.

  SvaraRadera
 8. Jag tycker de går för långsamt när man väljer tidpunkt i prognosen. Den fastnar i den gamla tidpunkten, det måste fixas till riktiga releasen.

  Sen bör även tiden för senaste uppdatering stå med.

  SvaraRadera
 9. Håller med om att det går för långsamt. Utvecklarna håller på att trimma. Till nästa leverans som kommer runt 6/10 så borde det gå lite snabbare.

  Uppdateringstider kommer. Vi kommer att visa när prognosen uppdaterades och när nästa uppdatering kommer.

  SvaraRadera
 10. Istället för pil sydväst står det sydväst, i detaljerad väder.

  SvaraRadera
 11. Ni kan ju ha en flashvariant och en javavariant. Så får man välja själv vilken man vill ha.

  SvaraRadera
 12. Varningssidan kanske kan få sig en uppsnyggning. Den skulle se bra ut i Flash.

  SvaraRadera
 13. Det borde finnas med medelvind och byvind i detaljerad prognos.

  SvaraRadera
 14. Det verkar inte som att spara startort fungerar, inte i Firefox iaf.

  SvaraRadera
 15. Det verkar vara problem med IE också att spara ort, ett förslag till standardort är att läsa av IP adressen och via den välja ort, stämmer kanske inte alltid, men istället för att Stockholm visas som standard.

  SvaraRadera
 16. Efter några reload så dök sparad ort upp. Men den försvann ett tag.

  SvaraRadera
 17. Börjar bli tjatigt nu =) men nu ser jag att sparad ort gör lite som den vill, rätt som det är dyker Stockholm upp igen, så får man hålla på o ändra sida o trycka reload så dyker sparade orten upp igen.

  SvaraRadera
 18. Hmm...spara startort kändes lite svajjigt igår och jag har fortfarande problem att få orten att "fastna".

  I Safari4 (windows) får jag det inte alls att fungera. Men det kan vara något problem med min installation. I övriga webbläsare som jag testat (Firefox, IE 8, Chrome och Opera) så ser det ut att fungera nu, hos mig iaf.

  Men jag har rapporterat det till våra tekniker som har satt tänderna i problemet.

  Längre fram så kommer default-orten baseras på IP-uppslag med möjlighet att själv välja startort.

  SvaraRadera
 19. Apropå tidigare kommentar om vind...

  Byvind presenteras inom parentes bakom uppgiften om medelvind i den detaljerade prognosen.

  SvaraRadera
 20. Bra, kommer det bli några förbättringar när det gäller övriga väderinfo som t.ex radar och satellitbilder?

  SvaraRadera
 21. Svar till Anonym:
  * Vindpilar kommer men bara över hav. Vad tycker ni om det? Ska det vara överallt?
  * Varningarna kommer att piffas upp framöver men inte som Flash. Vi vill inte lägga sån viktig information i Flashformatet eftersom det kräver plugin. Vissa företag tillåter inte Flash till exempel.

  Svar till Magnus:
  * Radar och satellit får inte några större förändringar i första omgången. Däremot har vi funderingar på hur det skulle kunna se ut senare i projektet. Vi har funderat på att lägga allt i samma karttjänst där man kan välja vilka "lager" man vill ha. Bara radar/nederbörd eller kombinerat med sattelit/moln. Möjlighet att filtrera ut moln med snö i. Låga/höga moln etc.
  Vi skulle gärna plocka in en kombination av radar/satellit och prognos i samma animering.
  Finns en hel del kul att göra här.
  Vad vill ni ha?

  SvaraRadera
 22. För den avancerade väderkartan skulle jag vilja ha parametrar som behövs för att göra egna prognoser. Det bästa vore om det gick att göra som Amerikanska vädertjänsten de ger ju fri tillgång till alla sina väderparametrar. De lager som jag skulle vilja ha med är: Temp/vind 500hpa, 850hpa och marknivå, lufttryck 500hpa och marknivå, daggpunktstemp, molnighet, radar och bliktlokalisering. Cape och LI. Nederbörd(snö eller regn). Någon typ av åskrisk och chans för snö/regn.

  SvaraRadera
 23. Magnus: Bra input till arbetet med vår mer avancerade tjänst. Det låter som det är där dina önskemål hör hemma.

  Har inte skrivit så mycket om den än på bloggen men vi har en rätt cool applikation på gång, men det är mycket kvar att göra...

  Just nu fokuserar vi på de mera basala vädertjänsterna. Kommer bli riktigt kul när vi kommer fram till den avancerade....

  SvaraRadera
 24. Vad kul, det kommer bli intressant. Ett tips är att ni startar ett inlägg på forumet www.blixtar.se där alla vädergalna finns =) då lär ni få kommentarer.

  SvaraRadera
 25. Nu har jag gett mej in på Blixtar.se. Hoppas det kan ge bra input. Nu kan det visserligen vara så att de är aningen för avancerade användare för att representera vår största användargrupp men de har säkert bra synpunkter på sånt som kan hamna i en mer avancerad tjänst.

  SvaraRadera
 26. När man väljer en rad(tidpunkt) så skulle man ju kunna klicka på den och få upp mera detaljer.

  SvaraRadera
 27. I timme för timme-tabellen? Ja, varför inte.
  Vad för detaljer?

  SvaraRadera
 28. Här kanske man kan lägga in åskrisk, daggpunkt, lite mer avancerade saker. Även risk för nederbörd, procent snö/regn. Allt som inte får plats i första delen.

  SvaraRadera
 29. Vi tar med det på önskelistan så får vi se vart det kan landa.

  SvaraRadera