tisdag 20 oktober 2009

Nu breddar vi BETA-testningen

Vi har fortfarande en hel del kvar att göra, det finns buggar och vissa delar saknas ännu. Vi efterlyser mer synpunkter från er användare och hoppas på att vi kan locka över några av er ordinarie smhi.se besökare till att tycka till om Betan.

Hittar ni det ni ska? Är strukturen begriplig? Vad tycker ni om de nya vädertjänsterna?
Gå in på www-beta.smhi.se

32 kommentarer:

 1. Saknar fortfarande möjlighet att direkt kunna ange url för att få väder för en viss ort. Tex http://www-beta.smhi.se/vadret/linkoping så att man slipper klicka sig fram.

  SvaraRadera
 2. Jo, URLen är ju inte snygg direkt..
  Vi har lagt in det som ett ärende hos utvecklarna. Vi vill ha det precis som du efterlyst.

  SvaraRadera
 3. Det går för långsamt när man väljer tidpunkt, ibland tar det flera sekunder innan rätt prognos för den tidpunkten kommer fram.

  SvaraRadera
 4. Den är väldigt seg första gången man laddar sidan. För mej tar det 2-3 sek innan symbolerna är på plats, vilket är för långsamt. Nu ska websevrarnas cashe snabba upp detta. När någon har hämtat en ortsprognos så ska det gå snabbare för nästa användare att få upp prognosen.

  Sen pågår det trimmningsarbete för att snabba upp tjänsten. Det borde bli snabbare vid nästa leverans (i början av nov).

  SvaraRadera
 5. Det borde stå med tiden när prognosen blivit uppdaterad.

  SvaraRadera
 6. Det kommer i en senare release. Vi hoppas även få med en uppgift om när nästa prognos kommer in.

  SvaraRadera
 7. Saknar fortfarande rullande 10-dygnsprognos som www.yr.no har! Sidan anpassad för äldre bildformat....

  SvaraRadera
 8. Lazze: Menar du deras diagram?

  http://www.yr.no/sted/Sverige/%C3%96sterg%C3%B6tland/Norrk%C3%B6ping/langtidsvarsel.html

  Skulle det vara ok om tabellen hade en "Visa alla dygn".knapp? Tabellen kommer att finnas som diagramalternativ där man kommer att kunna se hela eller delar av en 8-dygnsprognos.

  ( http://www-beta.smhi.se/cm/sv/vadret/vadret-i-sverige/land?pp=http://www-beta.smhi.se/produktportal-1.0/fiveDaysTable.do?mode=hourByHour&geonameid=2673730&starttime=2009-10-22%2015:00:00&endtime=2009-10-22%2022:00:00)

  Phu, det är verkligen jobbiga URLer...

  SvaraRadera
 9. Det är inte tydligt ifall du är på idag/imorgon/lördag i den enkla prognoser. Kontrasterna mellan flikarna är svag. På samma sätt är det svårt att se om det är natt/förmiddag/eftermiddag/kväll. Understrykningen som visare för var man är - är för mig otydling.

  SvaraRadera
 10. Bra synpunkt. Vi får titta på det.

  SvaraRadera
 11. När det gäller kustvädret så borde det gå att få prognoser på delar av sjöarna. T.ex Mälaren då gäller prognosen för hela området ända upp till Uppsala, är det ingen skillnad på Mälaren vid Västerås jämfört med Uppsala.

  SvaraRadera
 12. Kanon att man måste inte har flash för nya sidan. Mycket bättre som gamla sidan

  SvaraRadera
 13. Svar till Magnus: Den frågan får jag skicka till någon av våra meteorologer. jag vet inte om vi har prognoser för delar av t ex Mälaren.

  Svar till Anonym: Vi har fått ganska mycket synpunkter på vår gamla flashprognos så det var ett enkelt val att lämna formatet. Vi kommer dock få in en flashkomponent framöver i form av ett diagram. Nu finns all info i det diagrammet även i tabellform så vi hoppas att vi kan komma undan med det ;-)

  Just när det gäller diagram så ser vi så mycket möjligheter till bra funktionalitet som går att få med flash så vi vill prova det spåret.

  Vi får se om det håller.

  SvaraRadera
 14. När är det tänkt att den första riktiga releasen kommer, alltså när beta är färdig för att ta över nuvarande site. Och den avancerae vädertjänsten finns det någon ungefärlig tidsplan när första testerna kan komma?

  När det gäller varningarna så borde de stå med på första sidan även när inga varningar finns. Det kan ju stå inga varningar då i lilla rutan.

  SvaraRadera
 15. Det kommer att ske releaser var 3-4:e vecka. Vädersidorna kommer att ha Betastämpel åminstone fram till årsskiftet beroende på hur mycket ändringar som ska göras. Alla era synpunkter kommer att sorteras och prioriteras ner till en attgöra-lista.

  Efter att betastämpeln kommer bort så fortsätter utvecklingen med nya delar men det är ett långsiktigt arbete. Vi hoppas att vi kan hålla igång bloggen under resan så vi kan behålla kontakten med er användare.

  Jag törs inte ge någon tidsplan på den avancerade tjänsten ännu. Det är rätt mycket kvar på bastjänsten.

  Det kommer aldrig att bli klart...

  "Inga varningar"? Ja, kanske det. Vi väntar in fler synpunkter.

  Förresten Magnus, tack för alla synpunkter. Det ser ut som vi får ge dej nåt hederspris om du håller samma takt i fortsättningen. ;-)

  SvaraRadera
 16. Ska försöka hålla samma takt på synpunkterna. Kom på en sak som man kan ha i avancerade tjänsten och på det avancerade diagrammet, nollgraders höjden(höjden där temperaturen är 0 grader) den kan vara kul att veta om man ska gissa om det blir snö. Luftfuktigheten också är ju bra att ha med, nu kanske den redan finns i detaljerade tabellerna.

  SvaraRadera
 17. Luftfuktigheten finns redan, då kan ju daggpunkten vara med i avancerade prognoserna.

  SvaraRadera
 18. Några till parametrar som kan passa i detaljerad och i diagram. Hur kraftig nedernörden blir, nu står det mm/timme men där kanske man kan förtydliga på något sätt om det blir störtregn eller mer lättare regn(det kanske passar bättre på en karta). När det gäller snö så är det kul om det går att få i cm, istället för i smält form. Det kanske ska köras ihop med procentandelen snö/regn.

  SvaraRadera
 19. Svar till Magnus: Menar du om det är en kraftig skur som kommer under väldigt kort tid, typ ett skyfall under en kvart? Vet inte om vi kan vara så precisa. Det får någon meteorolog svara på, jag ska höra efter.

  Snö i centimeter vore trevligt, vi tar med den på önskelistan.

  SvaraRadera
 20. Nått åt det hållet, kanske mer i form av antingen risk för kraftig nederbörd i procent, eller bara en allmän lätt/måttlig/kraftig nederbörd parameter. Liknande det som finns på SR väderkarta från SMHI.

  SvaraRadera
 21. Ni måste ju centrera sidan. Annars så blir det obergripligt omodernt.

  SvaraRadera
 22. Gillar layouten med väderkartan högst uppe till vänster, som vanlig användare är det vad jag främst är intresserad av!

  Har dock inte hunnit pröva funktioner och annat.

  Tummen upp!

  SvaraRadera
 23. Saknar pilar på kustvädret

  SvaraRadera
 24. saknar våghöjder både på kust
  och sjövädret

  SvaraRadera
 25. När ni ska förbättra radarbilderna så ta med nederbördstyp om ni har den möjligheten. T.ex har DMI uppdaterade nederbördstypsbilder förutom vanliga radarbilder.

  SvaraRadera
 26. Svar till anonym: Vi kommer nog att köra på som den är om det inte blir många reaktioner på det. Vem vet, det kanske blir inne igen med vänsterjusterat ;-)

  SvaraRadera
 27. Svar till Katta: Tack för det! Kom igen när du teasta mera.

  SvaraRadera
 28. Svar till Anonym: Pilar till kustvädret kommer.

  SvaraRadera
 29. Svar till Anonym: Glömde säga att det blir pilar över vatten på alla kartorna. För kust- och sjöväder så kommer vi försöka göra en insats till nästa båtvädersäsong. Det finns mycket man kan göra med dom tjänsterna, framför allt kustvädret.

  Vi kommer att ropa på hjälp när vi formerat oss och behöver få kravbilden från er användare.
  Givetvis gör vi det här på bloggen, men vi kommer även att ge oss ut på forum.

  SvaraRadera
 30. Svar till Magnus: Det är samma sak med radar/satellitbilderna som med kustvädret. Vi ska se över dessa produkter och hur de presenteras.

  Här finns flera kul saker att göra. Man skulle kunna tänka sig att kombinera dom i en karttjänst där man kan se nederbördstyp t ex.

  Men vi kanske ska ha en enklare variant där man kan se radarobservationerna i kombination med nederbördsprognoserna. Lite som på http://www.klart.se/nederbörd/
  För övrigt en annan riktigt bra tjänst....

  SvaraRadera
 31. Patrik Martinsson4 november 2009 12:58

  Om ni är intresserade av att användare skall besöka och ge ett omdöme om nya smhi.se tycker jag att ni bör fråga användaren vid besök av smhi.se om dom är intresserade av att gå vidare till betan för att testa den (genom någon snygg pupup ruta kanske ?) snarare än att lägga en liten, med betoning på liten, notis om det i högerkanten.

  SvaraRadera