onsdag 21 oktober 2009

Väderdiagram


Nu håller vi på med att ta fram en diagrammodul för väderprognosen. YR har en bra sån som vi gärna skulle göra bättre :-).

Vi tänker oss i stort sett samma datainnehåll men med mer funktioner i diagrammet.
* Av/på knappar för olika parametrar.
* Scroll- och zoombart.
* Vad mer?
Fyll gärna på med önskemål.

41 kommentarer:

 1. Någon form av ensemblekurva, så man ser osäkerheten i temperaturen.

  SvaraRadera
 2. Och om det är möjligt även åskrisk, snö/regn, någon form av procentsats i vilken nederbörd det blir. Även åskrisken kanske ska vara i procent.

  SvaraRadera
 3. Ensemblekurvan har vi svårt att få till på ett bra sätt just nu men vi har som mål att få in den i diagrammet. Kan ta lite tid dock...

  Hur menar du med procentsatsen? Är det när det är snöblandat regn du menar? Symbolen talar ju om i vilken form nederbörden kommer men jag är tveksam till om vi kan få ut data på fördelningen snö/regn. Jag får kolla med nån meteorolog.

  Åska har vi inte haft med som en parameter i diagrammet men det kanske man skulle få med. Jag tar med med den önskningen.

  SvaraRadera
 4. Scrolla i bakåt i tiden så man ser det observerade utfallet tex ett dygn/vecka bakåt och ev utfallet av dygnsprognosen.

  SvaraRadera
 5. Solsymbol när det är ljust, månsymbol (gärna med månfas) när det är mörkt och skall det nu bli bästa sidan så skulle man också se skymning och gryning.

  SvaraRadera
 6. Procent för snö/regn menar jag att man kanske kan få någon fördelning över hur mycket regn eller snö det blir. När temperaturen är vid noll så kan de ju vara osäkert om det blir snö eller mer regnform.

  SvaraRadera
 7. Vindbyar bör finnas med också.

  SvaraRadera
 8. Svar till Anonym:
  Det kommer till enflik efter "Prognos" och "Detaljerad prognos" som ska heta "Senaste dygnet". Den blir i princip en kopia på detaljerad prognos fast 24 timmar bakåt. Kommer inte med i nästa release men näst-nästa.

  Soltimmarna ska synkas in på symbolerna, kommer i senare release. (Börjar bli lite tjatigt att svara "senare release" hela tiden men de finns med på listan i alla fall :-)
  Månfas har vi faktiskt pratat lite om men det är inte med på listan i dagsläget. Vi får se hur vi får prioritera.

  Magnus: Ok, då är jag med. Tar med snö/regn-procent frågan till teamet.
  Vindbyar finns med i den detaljerade prognosen, tabellen alltså. De är möjligtvis lite för diskreta (Gråa inom parentes, saknas en förklaring i tabellhuvudet också) Saknar du dom i kartan också?

  SvaraRadera
 9. Ja, de borde märkas ut mer vindbyarna. De skulle kunna vara med på kartan också. Då får man ju en översikt på andra områden också.

  SvaraRadera
 10. På nya smhi.se tycker jag att man inte skall länka till en extern sida vad gäller solens upp/ner. På wunderground.com finns en alldeles förträfflig liten astronomi-ruta som ger svar på allt - http://www.wunderground.com/global/stations/02571.html?MR=0&extendedsun=sunon
  Den stora fördelen är att man kan få svar på både när solen går ner om t ex 2 mån likaväl som man kan gå tillbaka i tiden.
  John E

  SvaraRadera
 11. Fantastiskt fin uvecklign av webbsidan, men jag önskar bättre teckenförklaring och vad de olika siffrorna betyder tex parantessiffrorna i detaljerad prognos.
  Tack
  Peter

  SvaraRadera
 12. John Cargill-EK24 oktober 2009 12:20

  Mer finesser är inte lika med en förbättring, en stol del av YRs framgång är enkelheten. Jag föreslår en enkellösning för 98% av användarna, dumt att komplicera användande för den stora massa av användarna för att 2% skall få det dom önskar, mitt förslag är således två grafer, en standard, samt en länk till en avancerad graf, och gärna med någon form av kom ihåg (cookies) för inställningar.

  /jce

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Det viktigaste är att det går att få en väderprognos oberoende av diverse "flashiga" finesser! Med min Nokia mobil med operativsystemet Symbian finns inte Flash Player varför den gamla sidan är helt oduglig! Det går utmärkt att få en prognos via Danska vädertjänsten eller från BBC, men INTE från SMHI! Det är svagt! Det måste finnas en enklare textbaserad variant som är tillgänglig för alla!

  MVH!
  Per

  SvaraRadera
 14. Svar till John E: Bra tips om soltider! Nu är förvisso astronomi och info om soltider inte sånt som SMHI sysslar med egentligen men eftersom det är sånt som ändå är intressant för användaren i detta sammanhang så skulle det platsa.

  Vi har med soltiderna på listan redan nu men vi kan titta på vad som går att få med i framtida utveckling.

  SvaraRadera
 15. Svar till Peter: Tack! Kul att höra. Tydligare förklaring av tabellkolumnerna kommer.

  SvaraRadera
 16. Svar till John Cargill-EK: Det diagram vi filar på nu innehåller kurvor för temp, nederbörd och symboler för vädertyp och vindriktning. De olika parametrarna kan slås av eller på men har ingen cookie just nu. Är det för mycket?

  Hur ser ett enkelt respektive avancerat diagram ut för dej?

  Svar till Per: I stort sett allt är i xhtml 1.0 vilket borde funka i de flesta sammanhang. Det finns dock en flashgrunka... Diagrammet kommer att vara i flash men sär har vi diskuterat att även generera en enkel bild. I första versionen kommer det att enbart vara flash men all info finns även i tabellform.

  När det gäller anpassning till mobila enheter har vi en del kvar att göra, tyvärr.

  SvaraRadera
 17. Ta det lungt med att alla vill ha alla parametrar, risken är att den blir för grötig, den ska väl ändå vara för gemene man och blir det för grötigt så förstår man mindre, enkelheten är bättre.

  SvaraRadera
 18. Visst, du har rätt. Vi har tänkt oss att det ska finnas olika nivåer. En snabbkonsumerad, enkel variant och en mer avancerad. Det är lätt att vilja trycka in fler saker med risk för dålig användbarhet för den vanlige besökaren.

  SvaraRadera
 19. Hej igen!
  Min synpunkt som en "vanlig användare" är när jag har som mest behov av en väderprognos. För mig är det när jag befinner mig "hemifrån" och inte har tillgång till en dator med alla finesser. Däremot har jag kanske med mig en mobil enhet. Senaste tillfället när jag verkligen kände behov av en väderprognos var i september när jag befann mig på Ven. P.g.a. att SMHI använder Flash kunde jag inte få en prognos. Jag gick då till danska vädertjänsten och testade även BBC och där kunde jag få prognoser som var läsbara på min förhållandevis avancerade mobil. Min uppfattning är att absolut högsta prioritet för SMHI borde vara att prognoserna ska vara läsbara på så många enheter som möjligt. För de som vill ha en mer avancerad sida skulle man kunna länka till en sådan som en annan kommentar nämner. Det enkla är det svåra! Avstå hellre från det "flashiga" för att nå ut så brett som möjligt och till de som verkligen behöver en prognos!

  MVH!
  Per

  SvaraRadera
 20. Svar till Anonym: De nya tjänsterna kommer inte att baseras på flash. Det enda flashinslaget blir diagrammen men där finns informationen tillgänglig i tabellform som alternativ.

  Vi funderar på att generera en enkel bild som alternativ för diagrammet för de som inte har flash.

  Håller med om att man oftast är långt från sin dator när man verkligen behöver informationen så att göra tjänsterna mobila är väldigt viktigt.

  Tyvärr är vi inte riktigt på banan här men vi gnetar på.

  SvaraRadera
 21. Datum bör stå med både i detaljerad prognos och i det här diagramvädret.

  SvaraRadera
 22. Hade varigt bra om man kunde se observationer, så man kan se utfallet.

  SvaraRadera
 23. Svar till Magnus: Det kommer finnas en uppgift om klockslag när prognosen är uppdatera och när nästa prognos kommer. Där kan vi peta in datumet också.

  Svar till Anonym: Det kommer i senare releaser, antagligen i dec. Det kommer att finnas en flik till, bredvid "Detaljerad prognos" som kommer heta "Senaste 24 timmar" som i princip är en kopia på detaljerad prognos. Tabell timme för timme samt diagram.

  SvaraRadera
 24. Jag tycker även datum och dag ska stå med i den detaljerade prognosen, så det blir tydligare när prognosen gäller. Nu ser man ju det bara i själva linjen där man väljer dag.

  SvaraRadera
 25. Detaljerad prognos - timme för timme är det jag menar, datumet och dagen då prognosen gäller borde stå med direkt efter timme för timme.

  Sen får väl uppdateringstider stå lite åt sidan någonstans.

  SvaraRadera
 26. Gunnar Westling30 oktober 2009 10:21

  Hej! Jag tycker det skulle vara intressant att få rudimentär väderstatistik lite längre tillbaka för de orter som har dagligrapportering till SMHI. Exempelvis skulle högsta och lägsta temperatur för den senaste veckan respektive den senaste månaden kunna ingå (med datum för respektive mätning), liksom total nederbörd för samma tid, kanske också medeltemperatur samt snödjup på vintern. Det tror jag skulle vara uppskattat av många. Kanske som en egen rubrik, typ "Aktuell väderstatistik", på Klimatdatasidan?

  /Hälsningar, Gunnar

  SvaraRadera
 27. Svar till Gunnar: För de tjänster vi håller på med nu så ska vi få med 24-timmars obsar. För "Klimatdata" så har vi på önskelistan en karttjänst där man kan hämta ut data längre tillbaka i tiden. Den är inte inom synhåll än men när det blir dags så säger vi till.

  SvaraRadera
 28. Hej,
  Det vore önskvärt att kunna skriva ut diagrammet (ej print scrn).

  SvaraRadera
 29. Att diagramet ska vara flashfritt ser jag som ett krav, annars kan man ju inte kolla med mobilen

  SvaraRadera
 30. Diagrammet ser riktigt bra ut. Snyggt, informativt, snabbt och rappt. Vindvärdena stämmer dock inte med vindvärdena för prognosen. Prognosen kan säga 10 m/s klockan 13.00, medans diagrammet för samma tidpunk och dak kan säga 7 m/s.

  Placeringen är dock lite olycklig, det tog några dagar innan jag såg att det överhuvudtaget fanns.

  SvaraRadera
 31. En skriv ut-funktion låter som en bra idé. Vi tar med det på listan.

  Flashfritt blir det inte men vi tittar på ett "icke Flash"-alternativ för iPhone m fl.

  Hmm, att vindvärdena inte stämmer får vi se över.
  Placeringen är inte bra men var ska vi ha det? Nu ligger det på två ställen. Ett långt ner på 5-dygnsprognosen och dels på den detaljerade, timme för timme-prognosen. Men man får klicka för att få fram det.
  Ska det vara tvärtom? Diagrammet direkt och att man kan byta till tabell om man vill?

  SvaraRadera
 32. En skriv ut-funktion låter som en bra idé. Vi tar med det på listan.

  Flashfritt blir det inte men vi tittar på ett "icke Flash"-alternativ för iPhone m fl.

  Hmm, att vindvärdena inte stämmer får vi se över.
  Placeringen är inte bra men var ska vi ha det? Nu ligger det på två ställen. Ett långt ner på 5-dygnsprognosen och dels på den detaljerade, timme för timme-prognosen. Men man får klicka för att få fram det.
  Ska det vara tvärtom? Diagrammet direkt och att man kan byta till tabell om man vill?

  SvaraRadera
 33. Jag tycker även datum och dag ska stå med i den detaljerade prognosen, så det blir tydligare när prognosen gäller. Nu ser man ju det bara i själva linjen där man väljer dag.

  SvaraRadera
 34. Datum bör stå med både i detaljerad prognos och i det här diagramvädret.

  SvaraRadera
 35. Svar till Anonym: De nya tjänsterna kommer inte att baseras på flash. Det enda flashinslaget blir diagrammen men där finns informationen tillgänglig i tabellform som alternativ.

  Vi funderar på att generera en enkel bild som alternativ för diagrammet för de som inte har flash.

  Håller med om att man oftast är långt från sin dator när man verkligen behöver informationen så att göra tjänsterna mobila är väldigt viktigt.

  Tyvärr är vi inte riktigt på banan här men vi gnetar på.

  SvaraRadera
 36. Visst, du har rätt. Vi har tänkt oss att det ska finnas olika nivåer. En snabbkonsumerad, enkel variant och en mer avancerad. Det är lätt att vilja trycka in fler saker med risk för dålig användbarhet för den vanlige besökaren.

  SvaraRadera
 37. Svar till Peter: Tack! Kul att höra. Tydligare förklaring av tabellkolumnerna kommer.

  SvaraRadera
 38. Hej!
  Det viktigaste är att det går att få en väderprognos oberoende av diverse "flashiga" finesser! Med min Nokia mobil med operativsystemet Symbian finns inte Flash Player varför den gamla sidan är helt oduglig! Det går utmärkt att få en prognos via Danska vädertjänsten eller från BBC, men INTE från SMHI! Det är svagt! Det måste finnas en enklare textbaserad variant som är tillgänglig för alla!

  MVH!
  Per

  SvaraRadera
 39. På nya smhi.se tycker jag att man inte skall länka till en extern sida vad gäller solens upp/ner. På wunderground.com finns en alldeles förträfflig liten astronomi-ruta som ger svar på allt - http://www.wunderground.com/global/stations/02571.html?MR=0&extendedsun=sunon
  Den stora fördelen är att man kan få svar på både när solen går ner om t ex 2 mån likaväl som man kan gå tillbaka i tiden.
  John E

  SvaraRadera
 40. Svar till Anonym:
  Det kommer till enflik efter "Prognos" och "Detaljerad prognos" som ska heta "Senaste dygnet". Den blir i princip en kopia på detaljerad prognos fast 24 timmar bakåt. Kommer inte med i nästa release men näst-nästa.

  Soltimmarna ska synkas in på symbolerna, kommer i senare release. (Börjar bli lite tjatigt att svara "senare release" hela tiden men de finns med på listan i alla fall :-)
  Månfas har vi faktiskt pratat lite om men det är inte med på listan i dagsläget. Vi får se hur vi får prioritera.

  Magnus: Ok, då är jag med. Tar med snö/regn-procent frågan till teamet.
  Vindbyar finns med i den detaljerade prognosen, tabellen alltså. De är möjligtvis lite för diskreta (Gråa inom parentes, saknas en förklaring i tabellhuvudet också) Saknar du dom i kartan också?

  SvaraRadera
 41. Och om det är möjligt även åskrisk, snö/regn, någon form av procentsats i vilken nederbörd det blir. Även åskrisken kanske ska vara i procent.

  SvaraRadera