tisdag 2 februari 2010

Justeringar på vädersidorna

Under nuvarande sprint (nr 10), som drog igång i måndags så kommer vi göra en del ommöblering av sidorna. Det är inte något revolutionerande men det rör sig om en del omstruktureringar för att göra tjänsterna tydligare och mer lättnavigerade. Vi har utgått från de mail som kommit in och sånt som sagts på bloggen. Användartestet som vi gjorde innan jul är givetvis med också. Vi är inte helt säkra på att allt hinner med i sprint 10

Startsidan:

Som ni ser så vill vi få med en Sverigeöversikt som även kommer att ersätta Stockholm som defaultvy. Kan eventuellt hamna i sprint 11 om tiden inte räcker till.
Favoriter och direktlänkar till de olika vädersidorna ska in här.

Femdygnsprognos:

Vi lyfter ut diagrammet som en egen tjänst. Enklare att bokmärka och sidan blir lättare för de som bara vill se tabellen. Den här sidan har vi lite mer planer för, bl a att försöka få med hela prognosen, 10-dygn.

Timme för timme, 10 dygn

Samma navigeringsknappar som på 5-dygnsprognosen. Utredning pågår om vi ska byta till tidslinje istället, men den gamla får hänga med ett tag till. Sista 5 dygnen dras ihop till en sida eftersom det är såpass få tidssteg så långt fram i prognosen.

Diagram

Diagrammet får en egen sida och flik i navigeringen. Diagrammet kommer att kompletteras med vindbyar och dagnamn kommer att visas vid tidsaxeln, inte bara datum/tid.

Senaste dygnet

Vindbyar kommer med. Här funderar vi på om vi kan lägga in observationerna direkt i prognosdiagrammet så att man kan "backa" till obsar direkt. Utredning pågår.

Lite av det som vi pysslar med just nu. Kom gärna med synpunkter.

13 kommentarer:

 1. Vad hände med solens uppgång/nedgång som fanns på gamla landvädersidan?

  SvaraRadera
 2. Ha även med luftrycket Hpa och fuktighet i diagrammet.

  SvaraRadera
 3. Den finns kvar där tills den kommer in på de nya sidorna. Det är med på listan men inte i nuvarande sprint.

  SvaraRadera
 4. Om tryck/fukt ska med så ska dom nog vara optional, så man få aktivera dom själv. Kan bli rörigt annars tror jag.

  SvaraRadera
 5. Tycker det ser jättebra ut!

  SvaraRadera
 6. Precis, lufttryck och luftfuktighet kan vara extra tillägg. Det kan ju även finnas ännu mer parametrar då som man själv kan välja in i diagrammet.

  SvaraRadera
 7. Det vore bra om diagrammet hade lite tätare mellan "prognostidpunkterna", åtminstone i närtid. I skrivande stund är dagens prognostidpunkter kl 8 och kl 20, med vad jag förmodar är en splineinterpolation emellan, vilket får effekten att det ser ut som om den högsta temperaturen kommer att nås vid midnatt i natt (c:a -3 grader), när istället den övriga prognosen säger att det ska vara varmare mitt på dagen (runt 0 grader), där diagrammet inte har några prognostidpunkter.

  SvaraRadera
 8. Fortsättning på föregående kommentar: Jag såg just att det kommer fram fler prognostidpunkter när man zoomar, så det är ju i alla fall bra att de finns där. Mitt förslag är att själva interpolationspunkterna finns kvar hela tiden, så att kurvorna inte ändrar form när man zoomar ut. Däremot kan ju vädersymbolerna komma fram resp försvinna allteftersom man zoomar, precis som nu.

  SvaraRadera
 9. Hur är det med andra tjänster från SMHI som t.ex Bizmet och vädret man ser på t.ex SR och vissa tidningar kommer de också att förnyas?

  SvaraRadera
 10. Svar till Anonym: Jag har tagit upp diagramfrågan med Jonas som är vår Flash/diagramguru och han ska kolla på din synpunkt. Det lät som att det skulle gå att lösa.

  Svar till Magnus: Bizmet kommer att förnyas, men det kommer att ske gradvis. Man kan säga att smhi.se och några tidnigar (http://www.vk.se/vader/) är de första resultaten från ett nytt produktsystem och det kommer att droppa in fler produkter som ersätter gamla Bizmetprodukter.

  SvaraRadera
 11. Jag skulle vilja lägga in ett önskemål att startbilden inte skall vara över Stockholm. En bild över Sverige med en zoomfunktion genom dubbelklickning hade varit toppen. Med vänliga hälsningar Peo Lund

  SvaraRadera
 12. Vi kommer att byta ut Stockholm som defaultort med en Sverigeöversikt. Kommer nästa release om ca 3 v.

  SvaraRadera
 13. Det här låter som bra ändringar!
  /Stina

  SvaraRadera