måndag 11 oktober 2010

Lite retrospektiva tankar

Lite retrospektiva tankar efter snart ett år med nya smhi.se

Det har snart gått ett år sen vi lanserade en ny version av smhi.se och det är läge för lite reflektioner.

När vi tryckte på knappen den 23 november kl 13.16 2009 var det med både tillförsikt och bävan. Det finns fler sidor av en sån radikal remake som vi gjorde. En är att man får tillfälle att rätta till sånt som inte funkat bra tidigare och att det känns lite nytt och fräscht.
Den andra sida är att man vänder upp och ned på något som många har lärt sig att använda, trots eventuella brister.

Det är lite som när din lokala mataffär ska byta butiksinredning samtidigt som allt ska byta plats (förutom mjölken, den verkar vara för evigt placerad längst in i butiken). Min första reaktion när jag ska in och handla är kanske ett nyfiket konstaterande att det ser annorlunda ut. "Hmm, ser ju nytt och trevligt ut". Den känslan byts snabbt ut mot en tilltagande irritation när jag inte hitta mina varor längre och jag inser att jag har en lång inlärningsprocess framför mej. (Faktum är att jag är i den situationen på riktigt, min Coopbutik har möblerat om....)

Precis så var det den där dagen den 23 november, 13.16. eller rättare sagt någon minut efter då de första reaktionerna började trilla in från användarna.

Vi var medvetna om att vi skulle utsätta er för en del umbäranden, vi är uppriktigt ledsna för det, förlåt. Vi kunde konstatera att det vi gjorde var att utdela en digital informationskäftsmäll för ganska många besökare. Vi kunde säkert ha gjort det smidigare för våra användare.

Nästa fas, efter att man dragit efter andan efter denna smäll så infann sig ett annat sinnestillstånd, ilska. Man var arg för att vi rört till sidan och vissa saker funkade inte så bra som vi hade önskat.

Efter det handlade de flesta mailen om frågor om hur man hittade till olika saker. Man var förvirrad, vilse.
Sedan inföll en fas där många skickade in förslag på förbättringar, felrapporter och faktiskt en hel del positiva kommentarer.

Framförallt när vi någon gång i januari fick en leverans från utvecklarteamet med en del nya saker i prognostjänsterna så lät det betydligt mer positivt i återkopplingen från besökarna.

Sedan dess har det kommit fler leveranser och den senaste ramlade in någon gång i våras. Sedan dess har utvecklingsteamet varit fullt upptagna med andra tjänster åt bl a MSB (tidigare Räddningsverket), så vi har fått vänta ett tag.

Nu börjar det dock att röra på sig igen och nästa leverans kommer att innehålla ett nytt fjällväder. Lite längre fram så kommer det att göras en del insatser på Sidan "Vädret i Sverige"

Vi har även utvärderat andra delar av webbplatsen och har några förändringar på gång. Inte något radikalt som ritar om kartan för er användare igen utan mer ett filande på sånt som vi sett att det kan göras bättre. Vi återkommer om det.

Vi kommer att vidga bloggen till att handla mer om webbplatsen generellt, inte bara kring nyutveckling som vi gjort tidigare. Och det blir tätare mellan inläggen ;-)

8 kommentarer:

 1. Har ni funderingar på att utveckla en app till mobiler? Jag saknar SMHI i min iPhone. Har tillgång till flera andra vädertjänster.../carina

  SvaraRadera
 2. samma här! hoppas verkligen ni kommer med nåt inom en snar framtid :) /Micke

  SvaraRadera
 3. Här kommer det senaste inom väderrapportsystem.
  http://bit.ly/9EGb4G

  SvaraRadera
 4. Jo, en app är på gång men inte inom kort, tyvärr. :-(
  Vi har tagit fram en prototyp som ser lovande ut. Sen är det en del annat som måste på plats först.

  Fortsättning följer....

  SvaraRadera
 5. Tack Germund! Det blir ett fint tillskott till modellutvecklingen. ;-)

  SvaraRadera
 6. Varför gör ni inte ett vettigt API så att folk kan utveckla egna applikationer och ta del av vädret på ett bättre sätt till sina mobiltelefoner etc? På så vis slipper ni spendera en massa tid och resurser på att utveckla, underhålla samt supporta era applikationer. Jag kan till och med erbjuda mig att göra detta gratis för allas bästa dvs noll kronor i utvecklingskostnad. Endast en server och lite bandbredd krävs.

  /anders

  SvaraRadera
 7. Här kommer det senaste inom väderrapportsystem.
  http://bit.ly/9EGb4G

  SvaraRadera
 8. Har ni funderingar på att utveckla en app till mobiler? Jag saknar SMHI i min iPhone. Har tillgång till flera andra vädertjänster.../carina

  SvaraRadera