torsdag 2 februari 2012

Framtida webbtjänster testas i nytt SMHI-labb

Hej! Idag så öppnar vi nåt som vi kallar för "SMHI - Lab". Labbet är tänkt att vara en kuvös för produktidéer som kläckt av er användare, eller av någon av våra medarbetare på SMHI.

Det finns mycket data i huset som man kan fundera över vad det kan bli för nyttiga tjänster av. Här är vi förstås intresserade av vad ni tycker är nyttiga tjänster.

Vi lyfter samtidigt statusen på det vi kallat för Beta-tjänster till att bara innehålla tjänster som vi vet ska bli ordinarie och som har en releaseplan med planerade versionsuppdateringar, baserat på använarnas synpunkter. En tjänst som har Beta-stämpel ska alltså vara relativt utprovad där vi under en begränsad period (max ett år, kanske) gör finpustningar.
Men i labbet har vi lite högre i tak. Här kan det dyka upp tjänster där vi testar nya modeller, som den vi inleder med. Eller nya sätt att visualisera våra data. Det är inte säkert att allt når Beta-nivå och tillgängligheten på tjänsterna kan inte garanteras i samma utsträckning som de som är i drift.

Temperaturprognoser blir först ut i labbet.
Höjdanpassade temperaturprognoser blir första labbet. Idag finns det en svårighet för prognoserna att fånga upp stora variationer i temperatur som kan uppträda i kuperad terräng på vintern.
SMHI har utvecklat en modell som bättre ska kunna beskriva dessa lokala variationer. Temperaturen korrigeras med hjälp av meteorologiska algoritmer och högupplöst höjdinformation för området.
De inledande testerna har visat att modellen lyckas fånga upp temperaturvariationerna. Nu är vi nyfikna på om ni användare upplever en förbättring.

5 kommentarer:

 1. Per-Olov Sjöberg7 februari 2012 06:08

  Bra med beta-tänket!

  SvaraRadera
 2. Nedre Indalen, Östloning, där jag är, syns inte. Här nu -5,3 mot angivna -6-9!

  SvaraRadera
 3. Bra initiativ, men försök tänka mobilt. Många av era tjänster är som mest värdefulla när man är utomhus eller på resande fot. Varför inte lägga till i er Androidapp?

  SvaraRadera
 4. Leif Stenbom, SMHI13 februari 2012 10:57

  Hej Kenneth! Helt rätt, och där är vi inte riktigt på banan än. Vi diskuterar kring att ha olika anpassningar av tjänsterna beroende på olika behov och situationer. Helt klart är att väderinfo är kanske som mest relevant när man är mobil.
  Lite grovt pratar vi om:
  - Rika tjänster. När man har hyfsad dator och bandbredd
  - Enklare tjänster. När man är mobil eller har dålig bandbredd
  - Rika, men mobilanpassade tjänster. När man har hyfsad bandbredd (3G, WiFi) men använder smartphone/läsplatta.

  Har du några mer varianter du tycker att vi ska ta med i bilden?

  SvaraRadera
 5. Varför kan ni inte göra en ordentlig web-sida? Den ni har nu har i princip varit en dålig beta sedan 13 mars, 2012. Kartorna är små och usla. Er radar-sida är värdelös eftersom man kan inte zooma in på detalj-nivå. Ni har data i mängder men ni skiter i att presentera det på ett bra sätt! Varför!? yr.no och dmi.dk springer runt er och skrattar åt er. Det gör även jag som svensk skattebetalare fast med en tår i ögat eftersom jag är med och betalar för skräpet. Skärp till er!

  SvaraRadera