tisdag 22 december 2009

God Jul på er!

Så var vi framme redan. Julafton, känns som det bara var ett halvår sen det var midsommarafton...
Det ser onekligen ut som vi får en vit jul i stor sett hela landet. När hände det sist? Bara att kolla i Kunskapsbanken.

En liten summering av arbetet med den nya tjänsterna.
- Vi håller nu på att sammanställa alla synpunkter och konverterar det till statistik, sånt gillar vi här på SMHI. Därmed får vi en bra bild av vad som bör göras i kommande sprintar. Vi är väldigt glada över att vi har så engagerade användare, ris och ros om vartannat. Jättenyttigt för det fortsatta arbetet. Tack ska ni ha!
- Vi har genomfört regelrätta labbtest med "riktiga" användare. Vi har fått en preliminär rapport men hela resultatet kommer efter helgerna.
- Vi har fått in nästa leverans i vår produktionstestmiljö där det ska snurra och testas över helgen.
- Runt den 19/1 kommer den ut i drift, om inget krånglar.
- Sen kommer sprintarna att rulla in i 4-veckorsintervall.

Det vi kan se efter en första analys av synpunkter och tester är att vi behöver se över navigationen på vädersidorna. Det är inte tydligt vad det är man kan få. T ex så missar många att det finns en detaljerad 8-dygnsprognos och det är förvirrande att det är 9-10 dygn i diagrammet.

Många saknar möjligheten att se en Sverigeöversikt där man kan få ett grepp om vädersystemens rörelser. Sidan "Vädret i Sverige" är tänkt att bli den sidan, men vi släppte nog ut den lite för ofärdig. Här finns mycket kul att göra framöver.

Så, håll koll på prognoserna, kör försiktigt och ha en riktigt God Jul!

20 kommentarer:

 1. God Jul till alla på SMHI!

  SvaraRadera
 2. God Jul! Hoppas att den är lika vit som på Sveriges blötaste plats :).

  SvaraRadera
 3. Ha, ha...kan byta ut yr.no mot smhi.se...

  SvaraRadera
 4. Hej på er ! Vi som är intresserade av snömängder har svårt att se hur mycket nederbörd som förväntas det närmaste dygnet - uppdelningen per timme är ju ok men någon summeringsfunktion vore bra (det är ju lätt att missa någon prick !

  SvaraRadera
 5. Jag vill se nederbörden i cm snö också.

  Hur blir det med radarbilderna, de bör förändras så att det åtminstone är 15 minuters uppdateringar(4 ggr/tim alltså) och att man kan zooma in till Götaland, Svealand, S Norrland och N Norrland. Helst skulle man kunna zooma in på landskapsnivå.

  Satellitbilderna bör också ha 15 minutersintervall mellan uppdateringarna. Nu finns det ju redan andra siter som har det.

  SvaraRadera
 6. Den nya vädersidan blir bättre och bättre, men jag har två frågor.

  1 Hur kommer det sig att det är så stora prognosskillnader mellan SMHI och YR?

  2 Varför har ni tagit bort meteorologbilderna? Det var kul att se ansiktena bakom rösterna.

  SvaraRadera
 7. SMHI har aldrig haft några meteorologbilder, lokalradions meteorologer finns på P1:s hemsida: http://www.sr.se/vader/artikel.asp?Artikel=2139136 men som sagt de som läser rapporterna i P1 har aldrig funnits på bild men det kanske kommer, vem vet.

  SvaraRadera
 8. Tack och god fortsättning i vinterkylan. Just nu -23°C i Enköping.

  SvaraRadera
 9. @Germund!

  Godmorgon, För att SMHI och YR använder olika väder modeller. Dock så är det samma väder data som körs i modellerna.

  Men att skillnaden är sååå "Stor" tycker jag nog inte !-)

  SvaraRadera
 10. Hej "Anonymt" för jag har inget eget bloggkonto.
  bengtrk@bredband.net annars.
  1) Idag har ej ortsökfunkionen fungerat.
  2) Det är udda platser att söka på! T.ex. "Dyvik Nynäshamn", där det finns ca 4-5st "Dyvik" inom 5km radie. "Dyvik" finns ej heller på någon vägskylt, förrän sista avtagsvägen till platsen, d.v.s. dte är en plats som är svår att identifiera. Jag tycker ni bör välja sökorter/platser som är så allmänt accepterade att de finns med på vägskyltar på riksvägnätet, eller så väljer ni som yr, att man kan söka på t.ex. nästan alla småplatser som t.o.m. gårdsnamn och öar. För "Dyvik" finns då följande ö-/halvöalternativ: Svärdsö, Torö, Lisö, Lindholmen, Käringboda, Järflotta där Torö och Lisö är de mest spridda orådesnamnen.
  3) Jag håller med andra här att progoserna ofta mellan olika prognossidor är mycket olika. T.o.m. så är prognoserna mellan SMHI's sida och SR's sida mycket olika.
  Beror det på en stor osäkerhet? Då kan det väl vara på sin plats att ange osäkerheten i %.
  Snö och -13gr i Bandhagen/Stockholm.

  SvaraRadera
 11. När får vi se en mobil vädertjänst typ YR:s Iphoneapplikation? Tycker YR väldigt ofta är ute och cyklar med sina prognoser.

  SvaraRadera
 12. Jag saknar den klickbara kartan över Sverige. Det är väl bra att jag kan skriva in orter och söka på dem, men det tar längre tid att hamna rätt och jag måste använda tangentbordet vilket jag inte behövde göra förut. Att jag kan ha en favoritort som startsida är bra om man jämt vill veta vädret inom bara ett områden, men om man rör sig lite i landet och beöver flera så är det jobbigare./ Stina

  SvaraRadera
 13. Det är nog bra med utveckling och make over om den inte skenar iväg som i detta fall. De nya tjänsterna är så överfyllda att vi smalbandare inte har en chans att utnyttja vädersiten till vad den egentligen är till för, nämligen ge väderinformation. Varför kan ni inte införa en grafikfri textversion som på ett enkelt och snabbt sätt beskriver dagens väder och kommande väder.Tack för ordet.

  SvaraRadera
 14. Tänk vad text det blir, lite grafik måste det vara.

  SvaraRadera
 15. Vad gör grafiken för nytta egentligen? Det är ju de faktiska uppgifterna (=text) om vilken temp det skall bli, om det skall bli soligt,regn osv. Enkelt att förstå om man är läskunnig. Grafik är i detta sammanhang lite av "mediejippo". Tackar för ordet.

  SvaraRadera
 16. Skulle det inte vara detsamma som en tidning utan bilder? Det tycker i alla fall jag. Den kanske inte gör någon nytta men den lättar upp en del, bara text orkar man inte med. Det är väl trevligt med lite vädersymboler, fast alla kanske inte tycker det, smaken är olika och utan det så hade inte SMHI fått in så mycket synpunkter på sidan och man kan väl inte heller tillgodose alla som föreslår eller kommenterar. Jag tror nog att de allra flesta tycker som jag. Vill man ha bara text så är det ju bara att klicka in sig på meteorologens kommentar och läsa vädret för närmaste 7 dygnen, man behöver inte se mer om man inte vill, fast kartan finns ju där man kan klicka sig till sitt distrikt, ni menar att den också kan tas bort och allt ska stå i textform i stället rakt upp och ner.

  SvaraRadera
 17. Tycker det tar för lång tid att kolla vädret,
  den gamla tjänsten var ju mycket snabbare.
  Har ni valt för "flashig " teknik ??

  SvaraRadera
 18. För flashing eller inte, siten är fortfarande i BETA stadiet och kommer att vara så i månader framöver. Så vänta lite med era slutgiltiga betyg om den är för långsam, svår navigerad etc...

  SvaraRadera
 19. Nu har jag gjort det igen... Långt mellan svaren, sorry. Beror iofs på att jag varit ledig.

  Svar till Magnus: Radar och satellit är något som kommer att ses över under året. Här kan vi inte ge något besked om vad och när det kommer. Vi kommer att slänga ut frågor om det på bloggen och vi samlar på oss era idéer så får vi se vad som är genomförbart.
  Att få snömängd i cm istället för mm i smält form är något vi diskuterar hur det ska presenteras. Här finns en del kniviga saker att ta hänsyn till. Beroende på temperaturer så blir snödjupet olika (nu är jag ingen meteorolog, men man pratar om att ta fram algoritmer för olika omständigheter) Vi får nog anledning att återkomma i frågan, vi kanske krånglar till det i onödan.

  Svar till Germund: Kul att du skriver om oss i din blogg även om vi inte "vann" kampen. (Det blev väl nästan oavgjort?) Yr och vi använder samma data i grunden men hos oss görs en editering av meteorologen. De jämförelser vi själva gjort lutar faktiskt åt att vi har aningen bättre prognoser. Att det kan diffa mycket mellan prognos och utfall tror jag beror på att just temeraturen är svårprognostiserbar så här års. Dessutom kan variationerna vara stora lokalt. Läs mer här: http://www.smhi.se/kunskapsbanken/meteorologi/vaderprognoser-1.4640
  Att presentera meteorologerna tycker jag med vore trevligt. Jag ska ta upp det med dom, det borde vi kunna ordna.

  Svar till bengtrk@bredband.net: Den databas som vi utgår från har väldigt många orter varav en del kan tyckas omotiverade. Det kommer att göras ett kvalitetsarbete för att göra urvalet mer användbart. Du pekar på några saker som skulle kunna bli bättre. Vi har inte rutinerna riktigt inkörda än, men tanken är att vi kontinuerligt ska "städa" ortsdatabas och även lägga till sånt som man frågar efter.
  Osäkerhetsindex är något vi har med på önskelistan.

  Svar till Stina: Nästa uppdatering kommer att tillåta att klicka på andra orter i kartan. Zoom kan bli aktuellt om prestanda tillåter det. Du kan fortfarande använda den gamla zoombara tjänsten (http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/landvader-1.8245)

  Svar till div anonyma:
  - Vi hoppas att vi ska få fram en iphoneapp under året.
  - Smalbandversion har vi inte haft med på listan. Däremot kommer vi att fortsätta att jaga prestandaförbättringar men det kanske inte räcker för alla. Idag så gjorde vi några ändringar i systemen som i alla fall hos mej ger märkbar prestandaökning.
  Vi tar med det i diskussionen, det kanske går att ordna alternativ för smalbandare. Det borde vara samma sak som en version för mobiler. Där kan det vara tungt med alla kartor.
  Jag tycker den funkar hyfsat i Iphone men där har man ju ett skapligt 3G-nät.

  Kul att se att ni svarar på varandras inlägg. Det kanske är läge för ett riktigt forum?

  SvaraRadera
 20. Där sa du nått Leif :)

  Ett SMHI Forum HAHA! Why Not.

  Så javisst jag håller med dig i det här fallet.
  Det kan ni ta med i beräkningarna framöver.

  SvaraRadera