torsdag 24 mars 2011

Vad tycker ni om mobilappens navigering?

Nu börjar vi tack vare er få lite grepp om buggarna. Ni har hittat en del som vi missat som vi kommer att jobba med till nästa version. (Hittar ni fler så vill vi höra om det, förstås)

Nu skulle vi vilja veta vad ni tycker om navigeringen. Är det lätt att använda? Har vi utnyttjat ytorna på rätt sätt? Är menyerna tydliga? Knappar? Etc.

Ange gärna vad ni har för telefon och operativsystem, version etc.
Ju mer detaljerat desto bättre.

Vi kommer att sammanställa era synpunkter och redovisa här senare.

Tack!

22 kommentarer:

 1. HTC Desire HD
  Android-version: 2.2.1
  Programvarunummer: 1.72.405.3

  Appen är snabb och hittar platsen fort, vilket är mycket bra.

  Knappen för favoriter är onödigt stor och kan ersättas med bara ett hjärta. Favoriterna bör vara enklare att komma åt. T ex att man "swipear", drar fingret, till höger eller vänster. För att visa detaljerad information kan det vara önskvärt att visa den i lanskapsvyn med diagram. Det blir med överskådligt då och man ser enklare trender i temperatur.

  Annat som jag saknar är väderkarta, satellitbilder, vindkarta, molnkarta. Ibland vill man kolla vädret på någon annan plats där man inte vet namnet på närmaste stad eller bara längs en väg man ska köra. Utnyttja touchskärmens möjligheter med t ex att äntra tidsaxeln genom swipening. Det behöver inte vara en synlig axel med en knapp man drar i. Sådana kan vara svåra att träffa rätt och det kan vara irriterande.

  Man kanske kan ha karta på sin region som favorit eller plats. Jag skulle vilja ha min region som startsida med karta och temperaturer och om man vill ha resten av sverige så zoomar man ut med pinch-zoom.

  Har bara testat en kort stund. Kommer med fler kommentarer senare när jag testat lite mer. Tack för ett bra jobb, fortsätt så!

  SvaraRadera
 2. Android 2.2.2 Lg Optimus 2X:

  Navigeringen är enkel och i stort sett intuitiv. Håller med Henrik om att favoriterna borde vara lättare att komma åt. I början tyckte jag den första översikten för 10-dygnsprognosen var lite onödig (och första gången var det inte helt intuitivt att man kan klicka ett steg till för att komma till den detaljerade översikten), men efter lite användande ser jag en viss funktion med den.

  Favoritknappen passar inte riktigt övrig design i appen. Den "stör".

  Hilsen
  Kenneth

  SvaraRadera
 3. Det har säkert nämnts tidigare. Men jag tycker att man bör kunna komma in i detaljerad rapport bara genom att trycka på på första bilden. Det är lite bökigt att gå via tiodygnsprognosen tycker jag.

  Detta gäller Androidversionen om det ser olika ut.

  SvaraRadera
 4. Leif Stenbom, SMHI25 mars 2011 10:08

  Toppen! Bra synpunkter

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Lite feedback från en Iphoneanvändare(4):

  Jag saknar en radarbild, med tidssteg ca 15 min. Tror det är fler än meteorologer som kan läsa informationen på en sådan. Gärna med möjlighet till inzoomning.
  En översiktlig IR-bild över molnigheten nattetid, och RGB-bild dagtid skulle vara trevligt också, men inget krav.

  Har vid flertalet gånger haft problem med att hämta väderdata för min stad (Uppsala) trots god uppkoppling.

  Då jag klickar på knappen "inställningar" uppe i vänstra hörnet kommer jag till en tom ruta med versionsnamnet 0.5. Finns ingen tillbakaknapp, men man kommer tillbaka till föregående sida om man trycker en gång till i vänstra övre hörnet.

  Håller med Henrik om att det vore trevligt att kunna gå direkt från första bilden till en detaljerad prognos för innevarande dag.

  Saknar även jag en klickbar karta för att hitta min favoritprognosplats i Sverige.

  Trevligt med info om solens upp- och nedgång!

  Bra med info om varningskriterierna!

  Dessutom: Prognoserna stämmer rätt bra! :)

  Lite småsaker: På någon av dagarna vsas nederbörden i mm/25h istället för normala 24h. (27/3 för Uppsala, Linköping, och kanske fler städer?).


  MVH
  Sara Johansson

  SvaraRadera
 6. Magnus Jacobsson27 mars 2011 10:50

  har android X10a.
  Installation funkade alldelse utmärkt och har inte haft problem med appen. i övrigt håller jag med om kommentarerna nedan.

  SvaraRadera
 7. Jonas Lindberg27 mars 2011 19:38

  Desire
  Android 2.2

  Installationen gick som smort och en första koll verkade lovande. Sökningen på ort var smidig med alternativ. Layouten ok men kunde varit mer ändamålsenlig så att säga. Swipe ett måste i framtida versioner. Sen börjar problemen. Vid ny uppstart och val av favorit som ligger i en krånglig undermeny händer inget. Inga data laddas och en ny sökning krävs. Sen kraschar appen. Varje gång. Trist. I nuläget hade den vanligtvis varit bortplockad som en defekt app men beta är beta och det kan bara bli bättre. Väntar på spänning på fixade buggar och radarn som måste till. Bättre lycka i fortsättningen.

  SvaraRadera
 8. Sven Sundin6127 mars 2011 22:49

  Mycket bra att "Varningar" finns på plats! :-)
  Men gör något åt de engelska rubrikerna på varningarna, ser bara fånigt ut. SMHI är ju kända för tydlig och korrekt svenska...

  SvaraRadera
 9. Leif Stenbom, SMHI28 mars 2011 09:20

  Hej. Favoriterna verkar vara något som fler av er har synpunkter på. Vi tar med oss det och klurar på ett annat sätt att lösa det.

  SvaraRadera
 10. Leif Stenbom, SMHI28 mars 2011 09:28

  Hej! En radarbild ska komma i en senare release. Den skulle kommit i nästa men det ser ut som nästa sprint får inriktas på buggfix och lite ändringar utifrån era synpunkter.

  Knappen "Inställningar" ska plockas bort.

  Klickbar karta har inte varit med i bilden än så länge. Tänker du dej att man bara ska kunna peka i kartan och få upp en prognos för närmsta ort?

  Skönt att höra att prognoserna är ok. Om dom är dåliga så kvittar det hur bra vi än gör tjänsten....

  Tror mm/25h hade med sommartiden att göra.

  SvaraRadera
 11. Leif Stenbom, SMHI28 mars 2011 09:32

  Jo, det verkar som krascher förekommer i främst vissa Androidvarianter. Felsökning pågår.

  Vad är mer ändamålsenlig design för dej? Kan du utveckla det?

  Radar kommer men först måste buggarna fixas samt en del andra brister som ni hittat.

  SvaraRadera
 12. Leif Stenbom, SMHI28 mars 2011 09:33

  Hej. Engelskan i varningarna är en bugg som syns i Androidlurar. I iPhone är dom på svenska i alla fall.

  Ska fixas, förstås.

  SvaraRadera
 13. Håller med många i tidigare inlägg att swipe är ett väldigt bra sätt att utnyttja telefonernas gränssnitt. Kanske en stor översiktsbild som idag utan favorit och 10 dygns prognosen. Man har dom i flikar och kan swipea sig fram till dom. Att man på ett smidigt sätt ändå komma åt favorit och ge orter en littet hjärta eller stjärna som markerar att det är valt som favoriter. Startsidan swipe åt höger ger 10 dygns prognosen ett swipe till så kommer satellit bilder. En knapp snett ner på. Skärmen som öppnar en sida där alla andra funktioner ligger. Då skulle sidan bli klart mycket lättare att navigera.

  SvaraRadera
 14. Finns det något sätt att kunna starta appen i debug mode. Här som tidigare sagt. Mycket lättare att kunna felsöka själv.

  SvaraRadera
 15. iPhone 3GS OS 4.3

  Mycket snyggt och enkelt fast lite väl sparsmakat ibland. Lättanvänt men känns som att det är lite för lite väderinformation.

  Det första jag gjorde var att försöka skrolla de 4 klickbara prognossteg åt sidan för att kunna se flera än de 4 som visas. Men det gick inte.

  På sidan ”Varningar” finns det två klass 3 varningar överst. Den ena ska självklart vara klass 1. Sen ser sidan lite tråkig ut i bara svart/vit. Kanske lägga in en färgad varningssymbol i varje varningsmeddelande.

  Förstod inte alls innebörden av varningssymbolen på varningssidan. Den gula triangeln som ligger precis över själva varningarna. Tycker inte den fyller någon funktion.

  Gillar inte alls hjärtat som symbol till ”Lägg till i Favoriter”. Använd en sol istället.

  Applikationen kommer bli ett självklart tillskott i min mobil när den är färdigutvecklad.

  MVH
  Andreas L

  SvaraRadera
 16. Carl-Henrik Bodahl30 mars 2011 16:28

  Över lag funkar det fint på min iPhone4 v4.3. Jag har inte märkt av några direkta problem med appen förutom att det känns onödigt att visa en röd "noll-ikon" på varningstriangeln när det inte finns några varningar.

  Jag kan hålla med om tidigare synpunkter om att uppdatering med kompassikonen inte känns helt logiskt, hellre en rund omladdningspil eller helt enkelt nedåtswipe för att hämta innehåll på nytt.

  Det vore kul ifall man kunde kolla världsvädret också, men det kanske är tänkt i skarp version? Nu verkar det bara vara Sverige med grannländer som är sökbara.

  SvaraRadera
 17. iPhone 3GS OS 4.3

  Tycker sidan ”Varningar” blir alldeles för lång. Skulle man kunna inför något filter. T ex välja att se varningar där man befinner sig eller se för hela Sverige. Kanske införa ett fliksystem för klass 1, klass 2 och klass 3 så sidan inte blir så lång.

  Vad är varningssymbolen till för uppe till höger på ”SMHI Väder” sidan. Ska det komma upp varningar där? Som det är nu funderar man på om det är någon varning utfärdad och det är därför man ser symbolen.

  Funderar på om det verkligen är nödvändigt med en 10-dygns prognos. Vet att prognosen för så långt fram i tiden är väldigt osäker. Tycker att det vore bättre att hålla sig till en 5- eller 7-dygns prognos som längst såvida det inte finns någon klar anledning till att ha 10-dygns prognosen.

  Skulle det inte skickas ut en enkät under vecka 13? Jag har inte sett någon än.
  Ser fram emot nästa version av appen.

  SvaraRadera
 18. Hej, jag instalerade den nya versionen till android idag på min x10mini och kände att jag saknade en kvittens när jag la till mina favoritplattser igen. Borde det kanske även gå att ställa in en "hemma" platts för när man inte kan få en possition? / Jocke

  SvaraRadera
 19. Leif Stenbom, SMHI8 april 2011 09:03

  Hej Andreas! Varningsikonen är tänkt att ge en tidig indikation på att det finns en varning utfärdad för det område vald ort ligger i. Sen finns det en knapp för att läsa den en bit ner. Är det otydligt, tycker du?

  10 dygnsprognos är något som efterfrågas i alla fall. Sen kan jag hålla med om att det är svårt att värdera den då osäkerheten blir större ju längre progosen är. Man skulle nog vilja ha ett osäkerhetsindex, kanske?

  Enkäten kommer, vi ville vänta med den tills ni fått testa denna version först.

  SvaraRadera
 20. Leif Stenbom, SMHI8 april 2011 09:05

  Hej Joakim. Ok, vi tar med oss det.

  Jag tror att det är tänkt att det ska gå att ange en hemmaort i kommande versioner. Jag får kolla med projektledaren.

  SvaraRadera
 21. Petter Westin13 juli 2011 14:22

  Hej!

  Jag har en Galaxy s2 med Android 2.3.3
  med telia som operatör

   och 90% av tiden står det "Hämtar väderdata, var god vänta...-" i widgeten, oavsett om jag använder 3G eller Wifi..

  SvaraRadera
 22. Leif Stenbom, SMHI13 juli 2011 14:23

  Hej! Jag är på semester, återkommer 18/7, 2011

  SvaraRadera