fredag 8 april 2011

Ny version av mobilappen ute!

Då var en ny version ute! Det gäller applikationen för iPhone och Android som fått en första upputsning sen beta-släppet.

Vi har gjort en hel del buggrättningar, stabilitetsförbättringar och några förtydliganden i gränssnittet utifrån den feedback vi fått från er.
Dessutom finns numera ett 10-dygnsdiagram som ni når från 10d prognosen.

I nästa sprint kommer vi bland annat att titta på favoritfunktionen och få in en radarbild.

25 kommentarer:

 1. Johan Mannheimer8 april 2011 13:42

  Hittar inget 10-dygns-"diagram", bara listan över veckodagar ungefär som i förra versionen.

  Dessutom kvarstår för mig ett fel jag redan hade tidigare, nämligen att fel prognos visas, nyss när jag öppnade appen kom vädret kl 19 fram (vilken dag framgick ej). När jag tvingade fram en stängning och gick in igen blev det dock rätt tid, kl 14.

  Jag är Android 2.2 användare.

  SvaraRadera
 2. Leif Stenbom, SMHI8 april 2011 13:52

  Hej! Om du går in på tiodygnsprognosen, dyker det inte upp en diagramikon i övre högra hörnet?

  SvaraRadera
 3. 5-dygnsprognos för Enköping
  10-dygnsprognos, tabell för Enköping
  10-dygnsprognos, diagram för Enköping

  Så här har det väl sett ut rätt länge så nyheten är att jag kan gå från prognosen till diagrammet utan att backa till huvudsidan om jag har förstått rätt ;)

  SvaraRadera
 4. Leif Stenbom, SMHI8 april 2011 15:43

  Sorry , Germund. jag var lite otydlig i mitt inlägg. Detta handlar inte om tjänsterna på smhi.se utan en väderapplikation för iPhone och Android.

  SvaraRadera
 5. Hade jag läst rubriken så hade jag inte kommenterat ;)

  SvaraRadera
 6. Leif Stenbom, SMHI8 april 2011 15:52

  Jag var just inne och förtydligade rubriken :-)
  Det stog inget om appar förut, sorry..

  SvaraRadera
 7. Inte haft några krascher än. På den förra versionen så kraschade det dock inte så mycket när jag avaktiverade tangentbordet Swiftkey. Denna versionen känns verkligen som ett steg i rätt riktning då den känns mycket stabilare som sagt.

  SvaraRadera
 8. Om funktionen är ny eller inte men lokala varningar direkt på start skärmen är bra. Dock så har den inte uppdaterat med rätt ort när jag startar applikationen utan legat kvar på den ort från föregående gång jag hade appen igång. Måste klicka för att den ska ladda om prognosen och uppdatera med rätt.

  SvaraRadera
 9. Jonas Lindberg8 april 2011 22:00

  Jag kör Desire med 2.2 och tycker att det är prydligare denna rundan. Diagramen i prognosen är snygga men för detaljerade för 10 dygn. 7 eller 5 dygn räcker länge, blir förmodligen snyggare också. Var tog radarn vägen? Ska bli kul att se. En sak som stör är att varje gång jag är inne på favoritlistan och trycker bakåtknapp så startar appen om med Norrköping som ort, störigt. En annan sak som flippar ur är när man valt bort gps-lokalisering. Skulle man trycka på "hårkorset" uppe i högra hörnet så börjar appen mala på och söka. Det går inte att komma ur med hjälp av bakåt-knappen heller. Appen måste då startas om. Tycker att appen borde känna av att gpsen är avstängd. En annan sak med lokaliseringsfunktionen är att när den är avstängd blir jag konstant tillfrågad om att aktivera den. Blir otroligt tjatigt. Borde räcka med att bli tillfrågad vid uppstart. Skulle verkligen vilja ha en direkt-knapp på startskärmen för favoritlistan eller en swipefunktion för favorit orterna. Det var väll allt för denna gång. Hoppas buggarna fixas och ser fram mot nästa version med widget och allt.

  SvaraRadera
 10. Har nu varit ute och rest och hittat följande:

  – När jag var i Bangor på Nordirland kom "Bangor" upp som default-ort. Det gick fortfarande bara att söka på skandinaviska orter, men det gick bra att lägga till Bangor som favorit och söka på det från London, som jag åkte till sen. Dock valde appen att hitta "Conlig" i stället för Bangor när jag sökte från London. Både Conlig och Bangor ligger nu som favoriter.

  – Tillbaka i Stockholm märker jag att det bara står "Stockholm" när det tidigare stod "Riddarholmen" (när jag är på Södermalm). Det går inte heller längre att söka på favoriten Riddarholmen. Det står bara Stockholm.

  - Tiodygnsdiagrammet har vit text i vad som ser ut att vara sex punkters grad, vit text i fyra punkter och nästan oläsbar grå text i fyra punkter. Kan inte allt vara vitt och lika stor grad som den översta texten?

  – Sen undrar jag om det är en bugg eller tänkt, att det inte går att välja liggande visning, utom på diagrammet som inte går att välja stående.

  – Slutligen önskar jag en swipefunktion på huvudsidan! Igen!

  SvaraRadera
 11. Henrik Perfect11 april 2011 09:08

  Android 2.2 (Desire) Positioneringen fungerar inte som den ska. Under helgen har 'Västra Böckestad' suttit som klistrad i app:en trots att jag rest långa sträckor och hämtat väderdata på nytt. Och, saken är den att jag inte har varit i närheten av 'Västra Böckestad'.

  SvaraRadera
 12. Hade varit najs om appen kunde svara upp på intent så jag kan starta och visa en väderprognos från min egen applikation.

  SvaraRadera
 13. Leif Stenbom, SMHI11 april 2011 15:16

  Hej Anna! Ortsdatabasen omfattar bara norden än så länge. Att man kan få fram prognoserna utanför norden är nog en oväntad bonus ;-).
  Ortsdatabasen ska utökas framöver, vet inte i vilken sprint den kommer.

  Diagramfrågan får jag passa på tills jag kan kolla i Android. För det är väl en sån du använder?

  Det är inte en bugg. Diagrammet blir bara liggande och tabellen är än så länge bara stående. Skulle vara snyggt om den gick att vända till liggande med någon extra parameter, kanske?

  SvaraRadera
 14. Ja just det, glömde säga igen men det är en Android / Samsug Galaxy S.

  SvaraRadera
 15. Det verkar stabilt med de funktioner som finns. Men som jag skrev i den andra tråden: Jag vill kunna välja startort manuellt. Och gärna lite fler funktioner, som sjöväder t.ex. ;)

  SvaraRadera
 16. Android 2.2.2, LG O2X:

  Har inte stött på några buggar (FC) i senaste release (0.8). Har följande kommentarer


  - Appen kraschar inte längre då man startar den utan dataaccess, man får ett meddelande och så stänger den av sig. Borde ge mig möjlighet att använda senast hämtade prognos i stället för att abrupt avsluta.
  - Diagrammet var lite knöligt att hitta (måste öppna menyn), när man väl hittat det måste man igen öppna menyn för att välja varianter. Är väldigt svårläst på 4" skärm, texten för liten, kontraster för dåliga. Borde vara zoom och/eller swypebart.
  - Autoprognosen vid uppstart (3G eller wireless på, GPS av): bor i Helsingborg, tidigare fick jag prognos för "Filborna" som jag känner igen som en Helsingborgstadsdel, numera står det dock "Nya Kungshult" som jag aldrig hört talas om.

  Följande av mina gamla kommentarer kvarstår:

  - Appen hämtar data vid varje uppstart, om senaste uppstart var inom x minuter borde detta inte behöva ske.
  - Det borde finnas en inställning där jag kan välja om prognosen vid uppstart skall baseras på min position eller en favorit/ort jag har valt.
  - Väderikonerna i 10 dygnsprognosen behöver bättre kontrast, svårt att se vilken typ av nederbörd det rör sig om.
  - Gör radarn animerad och lika detaljrik som hos dmi.dk (inklusive blixtar), den bör bara visa den regionen för den plats jag har valt.
  - Badvattentemperaturer på sommaren hade varit riktigt användbart.

  SvaraRadera
 17. På en HTC Desire HD med Android 2.2.1, här. Inga direkta buggar/fel, så här kommer lite annan feedback:

  Jag trodde inte jag kunde se något 10-dygnsdiagram, tills jag läste kommentaren om att klicka på "menu" när man är inne i 10-dygnsöversikten. Jag KAN se diagrammet, men där hade jag aldrig tänkt på att leta själv. Text mm. här är väldigt litet även för mig med helt frisk syn: Zoomfunktion, eller bara synligare design från början? Om det är för smått att klämma in all info på en skärm så kan man ju scrolla åt sidorna mm smidigt med en touchscreen.

  Den minsta texten överlag är ganska liten.

  Inför favoritfunktionsarbetet: Nu är det en STOR knapp på botten av skärmen för "Lägg till i / Ta bort från Favoriter", och tomrum runt den, men för att faktiskt gå till sina Favoriter måste man klicka runt via "menu" i telefonen. Om man ska använda favoritfunktionen, varför inte kunna gå till Favoriter direkt via startskärmen?

  (Språkmässigt ser "Favoriter" med stort "F" för övrigt svengelskt ut.)

  Ortnamn: När jag startar telefonen identifierar den min ort korrekt som "Smedby", vilket är en del av Upplands Väsby. Jag trodde då att man kunde söka på rätt specifika ortnamn i sökrutan, men det kan man inte: Man kan t.ex. inte hitta "Smedby, Upplands Väsby" där, och inte heller stadsdelar på nivå "Hägersten", "Rinkeby" mm. Kanske skulle det då vara mer logiskt att ange startorten på den mest detaljerade nivå tjänsten faktiskt stödjer (dvs. "Upplands Väsby", i mitt fall).

  Själva vädernavigationen utom diagrammet, från "idag" till "10-dygnsprognos, översikt" till "10-dygn, detaljerat per dag" tycker jag är väldigt tydlig och bra!

  SvaraRadera
 18. ...nu har jag plötsligt ett fel i alla fall. Sitter på exakt samma ställe, hemma, med telefonen, men min ort är nu "Odenslunda". Fortfarande Upplands Väsby, alltså, men inte längre korrekt!

  SvaraRadera
 19. Har fått problem sista veckan med att min ort (Stockholm) inte hittas hemifrån Södermalm. Istället får jag Norrköping som default. (Android 2.2 / Samsung Galaxy)

  SvaraRadera
 20. Leif Stenbom, SMHI26 april 2011 13:08

  Hej Anna! Jag kollade med utvecklarna så här sa dom:

  ".....så beror det på att hon inte har nätverks/gps-kontakt som kan ge hennes telefon en position. Appen funkar även utan dessa, men då får man Norrköping per default. Be henne kolla nätverksanslutning och gps-kontakt."

  Kan det hjälpa, månne?

  SvaraRadera
 21. Leif Stenbom, SMHI26 april 2011 13:10

  Tack för feedbacken! Verkar som geodatabasen är lite vinglig...

  Tar med det till utvecklarna.

  SvaraRadera
 22. Njae, för jag hade samma inställningar och uppkoppling (wifi) hemma som när jag kom till jobbet sen, och då hittades Stockholm direkt.

  SvaraRadera
 23. "pyjamas papper" på listorna vore en uppskattad funktion. Att den visar olika färger omvart annat under 10 dygns listorna och tidslistorna. Blir så mycket lättare att överblicka.

  SvaraRadera