onsdag 28 oktober 2009

Bra användbarhet och funktionalitet

Vi får in mycket synpunkter på framförallt vädertjänsterna, vilket är väldigt bra. Tack för det!
Inte bara på den här bloggen, utan även via mail och på andra forum.
Mycket handlar om vad vädertjänsterna ska innehålla, önskelistor har upprättats och brister har påpekats.

Vi samlar ihop allt och försöker prioritera listan för både kortsiktiga fixar till långsiktig utveckling. Vi kommer inte kunna uppfylla alla önskemål men vi börjar få en bra "att göra-lista" att jobba mot.

Det vi inte fått så mycket synpunkter på är användbarheten. Vad tycker ni? Är allt bra som det är, eller är det för många klick? Är det logiskt, bra disposition osv?

Saknas det funktionalitet? Vill man kunna tipsa en vän om en prognos eller kunna anpassa tjänsten efter personliga önskemål?

29 kommentarer:

  1. Er nuvarande sida utgår från flikar och rullgardiner både horisontellt och vertikalt. Typiskt databasstruktur. Dock enkelt att hitta om man vet vad man letar efter.
    Försök med följande utgå från användaren Vissa önskar text, grafiskt, tabeller, histogram, etc. således börja designen utifrån typanvändare som sedan skapar er datastruktur.
    För egen del seglar och åker skidor.
    Jag önskar följande.
    I samma grafiska bild önskar jag
    Vindar, vattenstånd, Temp, strömmar, Lufttryck, jag önskar scrolla framåt och bakåt för att kunna bilda mig en uppfattning. Egentligen är jag inte intresserad av era fördefinierade områden utan det område jag är intresserad över.
    På vintern önskar jag i samma bild snö djup, temp vindar och möjlighet att åka framåt och bakåt i tiden.

    Om ni vill veta mer svara så kontaktar mitt företag er.

    H

    SvaraRadera
  2. Hade önskat att man hade kunnat lägga in sin egen stads väder i sin blogg, som en kod av något slag. För övrigt tycker jag väder tjänsten är bra som den är.

    SvaraRadera
  3. Den måste bli snabbare, som det är nu går det alldeles för trögt innan rätta symbolerna för vald dag kommer upp på kartan.

    SvaraRadera
  4. Svar till anonym: När vi började med strukturarbetet så utgick vi från en samling typanvändare.
    Grupp1: Väder och vattenintresserade, är indelad i tre undergrupper.
    - Vill ha en snabb, enkel information om hur vädret blir de närmsta dagarna. Ingen väderentusiast utan snarare "vanlig" person som behöver ett kvickt beslutsunderlag. Detta ska man få redan på startsidan, få klick.
    - Vill ha lite mer information för längre tid. Mer precision. "Kommer det regna kl 13 på söndag när jag ska måla sommarstugan" Här är man ett till tre klick ner i strukturen under "Vädret".
    - Väderentusiasten som vill ha utförlig info på en karta, anpassningsbar, valbara parametrar och kartutsnitt. Kan vara en seglare som vill planera en tur, eller en fjällvandrare etc. Detta blir en fristående applikation som man kommer åt under "Vädret". Den kommer dock inte i de närmsta releaserna, förmodligen under nästa år.

    Dessa typer kommer även att hitta mycket under "Klimatdata" där historiska data kommer att presenteras.

    Grupp2: Näringsliv, kommuner, länstyrelser, mydigheter etc.
    Ska få en överblick över SMHIs tjänsteutbud under "Produkter och tjänster"

    Jag skulle kunna fortsätta ett bra tag till men det blir för mycket misstänker jag. Det finns fler användartyper vi tittat på med dessa är de som vi jobbat mest med.

    Jag tror att mycket av det du efterlyser skulle passa bra i den mer avancerade tjänsten. Sen får vi se hur mycket vi får med.

    SvaraRadera
  5. Svar till Anonym#2: Widgets är något vi inte har med på listan idag men vi har dragit igång en diskussion om det.

    SvaraRadera
  6. Svar till Magnus: Vi jobbar på det. Det verkar vara främst växlingen mellan de fyra tidsstegen som segar. Man blir osäker på vad det är man ser på kartan. Skulle det hjälpa om det dök upp ett timglas/loadbar eller liknande?

    Sen trimmas det överlag på flera plan.
    Några prestandaförbättringar borde komma med i kommande releaser dock inte i den som kommer nästa vecka.
    Det vi inte kommer ifrån är att någon stackare måste ladda ortens prognos första gången. Sen hamnar den i cachen vilket gör det snabbare för nästkommande besökare. Här får vi tyvärr en 2-3 sekunders laddtid innan allt data kommit in. Man pratar om att låta tidsstegen ladda i bakgrunden så man slipper vänta på data när man sen växlar tidssteg, vilket gör att det känns kvickare.

    Men det är en viktig synpunkt som vi måste ha högt i prioriteringen.

    SvaraRadera
  7. Det skulle nog bli lite tydligare om det kom upp ett timglas när det är trögt.

    När det gäller användargrupperna så tycker jag det finns en tredje grupp, privatpersoner som skulle kunna tänka sig att betala en rimlig(långt ifrån det priset företagen kan betala) summa för riktigt avancerade väderprodukter. Om nu inte den kommande avancerade prognosen täcker in det man vill se.

    SvaraRadera
  8. Jeg synes ni kan läre mycket av det danske DMI.dk - overskueligt, snabbt och snyggt.

    SvaraRadera
  9. Vi sneglar både på DMI och YR. Dom har bra webbtjänster där vi kan hämta inspiration från.

    SvaraRadera
  10. Spara startort verkar inte fungera bra än. Och sen kan ni ju köra via IP adressen så att startorten blir närmsta stora stad(kanske inte alltid stämmer).

    SvaraRadera
  11. När det gäller färgerna på varningar så är det svårt att se på kartan om det är klass 1 eller klass 2. T.ex nu så ser klass 1 varningen i norrland ut som en klass 2 färg.

    SvaraRadera
  12. Svar till Magnus: Tanken är att det ska bli ett IP-uppslag i kommande versioner. Startortkrånglet är buggrapporterat och ska fixas.

    Menar du att klass 1 på den nya sidan ser ut som en klass 2 på den gamla? Om det föreligger risk för missförstånd så är det illa. Vi får följa upp det ordentligt. Varningarna är den viktigaste tjänsten vi har.

    SvaraRadera
  13. Kristofer VÄDS89431 oktober 2009 kl. 02:08

    Vad jag kan se verkar det som om ni fortsätter med kvällstidningsväder. Gulliga små solar och moln, men underskatta inte era kunder. Jag använder YR.NO för att se fronter och nederbördsområdens rörelser, utbredning och intensitet. Det går aldrig att beskriva i statiskt placerade molnsymboler, hur fluffiga ni än lyckas få de att framstå. Jag sörjer att även SVT har övergivit de detaljerade prognoserna till förmån för en fördummande och ganska intetsägande piktogramprognos.

    SvaraRadera
  14. Nej, men klass 1 färgen på kartan är lätt att blanda ihop med klass 2. Färgförklaringarna har ju även två nyanser av sin färg, men man kanske skulle ha större skillnad på den gula och orange färgen.

    SvaraRadera
  15. Väder är jättebra, men det finns inte en chans att jag går in på smhi.se varje dag, snarare en gång i månaden. Mailen kollar jag däremotflera gånger per dag, likaså rss-läsaren. Väder via mail eller rss vore en dröm :)

    SvaraRadera
  16. Svar till Kristofer: Från början så var det meningen att det skulle in molnsekvenser, lite mer som det är på TV, typ. Nu satte tekniken lite käppar i hjulet för oss men det är dit vi vill. Vi tänker oss den enkla väderkartan med symboler kombinerat med molnsystemen.

    SvaraRadera
  17. Svar till Magnus: Jo, du har nog rätt i det. Vi tar och testar lite i utvecklingsmiljön med andra färger. Man skulle kunna dra klass 1 varningen mer mot gult.

    SvaraRadera
  18. Svar till norrsken: Får se om vi kan lura dej hit oftare ;-)

    På vår lista finns RSS-väder med. Törs inte säga när det kommer. Primärt är det den lokala prognosen samt varningarna som står först i kön.

    SvaraRadera
  19. När det gäller prognoserna kan ni ha en lite mer uförlig text på sidan om vanliga prognosen, ungefär som Väderkrönikan på Bizmet första sida.

    SvaraRadera
  20. """Från början så var det meningen att det skulle in molnsekvenser, lite mer som det är på TV, typ. Nu satte tekniken lite käppar i hjulet för oss men det är dit vi vill. Vi tänker oss den enkla väderkartan med symboler kombinerat med molnsystemen."""

    Det ska bli väldigt intressant att se detta Leif !-)

    SvaraRadera
  21. Svar till Magnus: textproduktionen är idag anpassad för det som ska läsas upp i radio. Det pågår en diskussion om hur textproduktionen ska se ut i framtiden där vi gärna skulle se att texterna på webben blir mer anpassade till mediet och att texterna mer fungerar som ett komplement till kartbilden. Det bästa, tror vi, vore om texten beskriver det storskaliga vädret samt pekar ut det viktigaste för att användaren ska få en så bra helhetsbild som möjligt.

    Men till att börja med så använder vi oss av de texter vi har tillgängliga idag.

    SvaraRadera
  22. Sitter och kollar detaljerade prognoser för olika delar av Uppsala. Och jag ser nu att det skiljer sig mellan snöblandat och endast mellan två delar i södra Uppsala som ligger kanske några hundra meter från varandra. Hur detaljerad är prognosen är det Hirlam 11? Och tar den hänsyn till höjdskillnader för det borde vara snö där det står regn om man går efter höjden(lite högre höjd på den platsen). Är det något som är planerat att ha högre upplösning på Hirlam prognosen?

    SvaraRadera
  23. endast regn ska det stå.

    SvaraRadera
  24. Svar till Magnus: Den får jag ta med en expert. Återkommer.

    SvaraRadera
  25. Svar till Magnus: Den får jag ta med en expert. Återkommer.

    SvaraRadera
  26. endast regn ska det stå.

    SvaraRadera
  27. Svar till Magnus: textproduktionen är idag anpassad för det som ska läsas upp i radio. Det pågår en diskussion om hur textproduktionen ska se ut i framtiden där vi gärna skulle se att texterna på webben blir mer anpassade till mediet och att texterna mer fungerar som ett komplement till kartbilden. Det bästa, tror vi, vore om texten beskriver det storskaliga vädret samt pekar ut det viktigaste för att användaren ska få en så bra helhetsbild som möjligt.

    Men till att börja med så använder vi oss av de texter vi har tillgängliga idag.

    SvaraRadera
  28. Vi sneglar både på DMI och YR. Dom har bra webbtjänster där vi kan hämta inspiration från.

    SvaraRadera
  29. Svar till anonym: När vi började med strukturarbetet så utgick vi från en samling typanvändare.
    Grupp1: Väder och vattenintresserade, är indelad i tre undergrupper.
    - Vill ha en snabb, enkel information om hur vädret blir de närmsta dagarna. Ingen väderentusiast utan snarare "vanlig" person som behöver ett kvickt beslutsunderlag. Detta ska man få redan på startsidan, få klick.
    - Vill ha lite mer information för längre tid. Mer precision. "Kommer det regna kl 13 på söndag när jag ska måla sommarstugan" Här är man ett till tre klick ner i strukturen under "Vädret".
    - Väderentusiasten som vill ha utförlig info på en karta, anpassningsbar, valbara parametrar och kartutsnitt. Kan vara en seglare som vill planera en tur, eller en fjällvandrare etc. Detta blir en fristående applikation som man kommer åt under "Vädret". Den kommer dock inte i de närmsta releaserna, förmodligen under nästa år.

    Dessa typer kommer även att hitta mycket under "Klimatdata" där historiska data kommer att presenteras.

    Grupp2: Näringsliv, kommuner, länstyrelser, mydigheter etc.
    Ska få en överblick över SMHIs tjänsteutbud under "Produkter och tjänster"

    Jag skulle kunna fortsätta ett bra tag till men det blir för mycket misstänker jag. Det finns fler användartyper vi tittat på med dessa är de som vi jobbat mest med.

    Jag tror att mycket av det du efterlyser skulle passa bra i den mer avancerade tjänsten. Sen får vi se hur mycket vi får med.

    SvaraRadera