onsdag 7 oktober 2009

Klimatdata, eller?!

Flytta ögat lite till höger om vädret i toppnavigeringen på beta-siten och du hittar Klimatdata. Innan du klickar, stanna upp och fundera på vad begreppet säger dig.Vad tror du gömmer sig bakom begreppet?

Bakom rubriken hittar du en avdelning fullmatad med kartor, diagram, beräkningar, sammanställningar och data som relaterar till SMHIs ämnes- och fokusområden. Till skillnad från exempelvis Vädret-avdelningen som innehåller nästan uteslutande prognoser så handlar Klimatdata mer om statistik och historiska värden.

Vänsternavigerningen har vi brutit ner i parametrar/variabler eller grupper av dessa som SMHI tillhandahåller på webben i någon form. Syftet är att ge dig som besöker sidan överblick över utbudet. På gamla smhi.se är det svårt att hitta allt om en parameter, exempelvis temperatur på siten. Men genom att samla "allt" om temperatur, havsvattenstånd, nederbörd, klimatscenarier o.s.v. på egna sidor blir är det betydligt enklare att se utbudet på betan.

För oss som jobbar med informationsarkitekturen på smhi.se känns avdelningen konceptmässigt klockren. Den löser flera problem som finns på den gamla siten. Men vi är osäkra på om namnet fungerar.

Rent akademiskt teoretiskt kan mycket av det som finns i avdelningen definieras som just klimatdata men det finns en gråzon med exempelvis ozon och marin biologi som inte har någon direkt koppling till klimat.

Gråzoner eller inte; huvudsaken är att namnet fungerar i toppnavigeringen och det är egentligen du som besöker siten som vet det. Så...vad tror du, funkar det med Klimatdata?

http://www-beta.smhi.se/klimatdata

13 kommentarer:

  1. Varför inte väderarkiv, statistik eller liknande. Men var hittar man temperatur, fanns bara temperaturavvikelse och vad är det? Nederbörd finns snyggt och tydligt.

    SvaraRadera
  2. Tycker spontant att "Klimatstatistik" känns som en bättre rubrik. Jag skulle tro att "statistik" är mer lättbegripligt (eller vad man nu ska kalla det) än "data".

    Att det egentligen finns en viktig skillnad mellan data å ena sidan och statistik (behandlade data) å andra sidan är viktigt för den som jobbar med vetenskap, men inte en distinktion som är väsentlig för alla andra.

    I allmänspråket används ju "statistik" ofta helt synonymt med "data", medan många inte alls vet vad "data" betyder - framförallt inte eftersom många av dem som kommer att surfa in på sajten för att kolla vädret förmodligen skulle säga att de sitter vid datan och datar...

    Tycker att "klimat" duger utmärkt som förled. Visst finns det gråzoner, men det känns ändå som ett rimligt och begripligt samlingsbegrepp.

    SvaraRadera
  3. Avvikelsekartorna för temperatur visar hur temperaturen utvecklas mot det normala. Hmm...jag tror att det behövs en liten notis på temperatur-sidan som förklarar detta.

    SvaraRadera
  4. Statistik och data i allmänspråket...ytterst relevant synpunkt, tack Flundran.

    Vi har vänt och vridit på begreppet en hel del och 'statistik' har förekommit i diskussionerna. Men i de gråzoner som uppstår med ordet 'statistik' finns exempelvis tunga saker som klimatscenarier och klimatanalyser och då känns 'statistik' inte som ett rinligt samlingsbegrepp.

    Jag upplever det som att gråzonerna inte blir lika dramatiska med Klimatdata. Begreppet 'data' skvallrar dessutom också om vetenskapen på SMHI.

    SvaraRadera
  5. Men snälla... vad har UV-strålning och algblomningar med "klimatdata" att göra? Har ni bara samlat allt som inte kan kallas "väder" under samma flik och valt ett namn på måfå? Bättre kan ni!

    SvaraRadera
  6. Man kanske kan kalla den för Väderwikipedia eller något och sen har man med Klimatdata som en del tillsammans med Väderinfo, Statistik, etc

    SvaraRadera
  7. Precis, exakt! vad har egentligen UV-strålning och algblomningar med begreppet "klimatdata" att göra? Strikt akademiskt antagligen väldigt lite.

    Samtidigt är UV-strålning och algblomning precis som exempelvis vattenföring, temperatur och havsvattenstånd variabler som vi tillhandahåller på webbplatsen i någon form. I ett försök att ge en överblick över utbudet har vi samlat dem i en avdelning. Många av variablerna i avdelningen "är" klimatdata; andra har kopplingar till klimatet någon har ingen koppling alls.

    Namnet - den stora utmaningen...eller dilemmat

    1. Vi kan försöka hitta ett vattentätt begrepp som kan inbegripa allt i avdelningen. Nackdelen med ett sådant begrepp är ofta att det blir alldeles för intetsägande. Det mest klassiska exempel på detta är "Övrigt". I Klimatdata fallet så skulle "Data" kunna vara ett sådant exempel.

    eller

    2. Vi kan försöka hitta ett begrepp som avslöjar lite mer om själva innehållet - ett rimligt samlingsbegrepp. Nackdelen är att sannolikt kommer att finnas delar i avdelningen som inte riktigt matchar begreppet.

    Klimatdata, Data, Statistik och data, Miljödata, Klimat, Klimat och miljödata är några förslag som har varit med i processen från början. Men eftersom en stor del av variablerna i avdelningen har koppling till klimat och klimatdata valde vi att prova just klimatdata.

    Begreppet var med tidigt när vi körde användingstest på pappersprototyper av webbplatsen. Testresultatet visade att begreppet inte var helt lätt men att associationerna kring det gick åt rätt håll.

    Det fungerade som ett rimligt samlingsbegrepp.

    SvaraRadera
  8. >Magnus
    "Väder wikipedian" finns redan i form av KUNSKAPSBANKEN där du hittar allt möjligt intressant från små "obskyra" fenomen till storskaliga processer kring väder och vatten. Statistiken är i stora drag det som finns i KLIMATDATA och Väderinfon är den korta, snabba och aktuella informationen som varningar och prognoser i VÄDRET.

    Jag tror att det är dags för ett nytt inlägg om koncept-tänket bakom webbplatsen som helhet...återkommer.

    SvaraRadera
  9. Det jag inte fattar är varför det skall vara såförbenat svårt leta reda på relevanta data i tabellform. Som skattebetalare förväntar jag mig att när jag undrar över medeltempretauren i tex arboga i okt 07 så skall det komma upp i exakta siffror. tex +16,3.

    SvaraRadera
  10. Det jag inte fattar är varför det skall vara såförbenat svårt leta reda på relevanta data i tabellform. Som skattebetalare förväntar jag mig att när jag undrar över medeltempretauren i tex arboga i okt 07 så skall det komma upp i exakta siffror. tex +16,3.

    SvaraRadera
  11. Men snälla... vad har UV-strålning och algblomningar med "klimatdata" att göra? Har ni bara samlat allt som inte kan kallas "väder" under samma flik och valt ett namn på måfå? Bättre kan ni!

    SvaraRadera
  12. Avvikelsekartorna för temperatur visar hur temperaturen utvecklas mot det normala. Hmm...jag tror att det behövs en liten notis på temperatur-sidan som förklarar detta.

    SvaraRadera
  13. >Magnus
    "Väder wikipedian" finns redan i form av KUNSKAPSBANKEN där du hittar allt möjligt intressant från små "obskyra" fenomen till storskaliga processer kring väder och vatten. Statistiken är i stora drag det som finns i KLIMATDATA och Väderinfon är den korta, snabba och aktuella informationen som varningar och prognoser i VÄDRET.

    Jag tror att det är dags för ett nytt inlägg om koncept-tänket bakom webbplatsen som helhet...återkommer.

    SvaraRadera