onsdag 25 november 2009

Idag skiftar vi till den nya webbplatsen!

Nu är det äntligen dags! Idag kl 13.15 så trycker vi på knappen för den nya webbplatsen. Vi kommer fortsätta att utveckla den både innehålls- som funktionsmässigt.

Framför allt vädertjänsterna som fortfarande får betraktas som Beta-versioner.

Hoppas ni kommer att gilla den. Kom gärna med synpunkter.

42 kommentarer:

 1. Det kommer att bli så bra, jag ska verkligen kolla i eftermiddag.

  SvaraRadera
 2. Ser ju bra ut, det jag märkte är att kustobserationerna inte verkar fungera men annars så såg allt ut att fungera som det skulle.

  SvaraRadera
 3. Ni ligger långt efter.... fortfarande

  SvaraRadera
 4. Hejsan,

  Varför hade ni inte bara kopierat YR.no rätt av. Det går inte att göra det bättre än dom...

  //Kalle

  SvaraRadera
 5. Kari Jääskeläinen25 november 2009 14:02

  Grattis till en vällyckad release!
  Många bitar som måste falla på plats - bra jobbat!
  Helt klart ett lyft!
  Synd att det är många som tror att SMHI måste konkurrera med yr.no med sin hemsida. Det är nog tyvärr många som inte förstår att SMHI sysslar med MYCKET mer än bara väderprognoser på webben!

  Jag hoppas att vi kommer att få se mer information från de många funktionerna på SMHI!

  SvaraRadera
 6. Totalt värdelöst att gamla bokmärken och länkar inte längre funderar. Det är ju grundläggande när man "uppgraderar" sin sajt.

  SvaraRadera
 7. Som hallänning uppskattar jag DMI tjänster som Vejkort och deras utmärkta farvandsutsikter med animationer på bl a vindstyrkan. Deras radarbilder är också aktuellare och med tillägget vilka nederbördstyper som faller ut. Kan man önska något av det ovan nämnda. Keep up the good work
  Eftra 6251

  SvaraRadera
 8. Det är naturligtvis en massa nya adresser till de nya sidorna och då är det klart att det händer lite med bokmärken och länkar...

  Jag tycker fortfarande, som jag skrev i ett inlägg för längesen att SMHI.se är mycket trevligare än yr.no för jag tycker symbolerna är för stora och klumpiga där. Den här sidan har mer.

  SvaraRadera
 9. Lägg en snabblänk till väderkrönikan också, det som finns på SMHI Bizmet.

  SvaraRadera
 10. Varför kan man inte klicka på orter i kartan och få prognos för vald ort?

  SvaraRadera
 11. Den nya webbplatsen suger helvete! Ungefär likamycket som en aggresiv kallfront. Till en början väldigt kaotisk med massa skurar och liknande av CB-molnen. Riktigt skitväder alltså. Men sen när den dragit förbi blir det bättre. Det jag menar är att eran hemsida är JÄTTERÖRIG till en början men efter att man klickar igenom sig så kommer man lära sig och då kommer jag inse att den är fantastiskt utformad!

  Ha en bra dag
  Anon

  SvaraRadera
 12. Ser ju riktigt bra ut så långt, tycker jag
  Skulle dock vija se viken tid den aktuella prognosen är gjord och gärna när nästa prognosuppdatering beräknas ske.

  SvaraRadera
 13. Den nya siten verkar inte fungera i Firefox. Måste man göra någon speciell inställning?

  SvaraRadera
 14. Saknar en länk till Sveriges radios sida där man kan lyssna på väderrapporterna i efterhand som fanns tidigare.

  SvaraRadera
 15. David Rosenlund25 november 2009 21:52

  Hej SMHI

  Jag tycker att det är bra att ni försöker förbättra hemsidan. Dock är jag av åsikten att den förra hemsidans femdygnsprognos var ett under av klarhet i jämföresle med den nuvarande. Där fick jag fem dygns väderprognos i en ruta som var väldigt överskådlig. Där framgick det prognosen MELLAN olika klockslag, inte prognosen förr ETT klockslag som fallet är i den nya versionen.

  Jag skulle uppskatta om den gamla grafiken tog tillbaka, även om er webprogramerare surnar till.

  SvaraRadera
 16. Hej!
  En skojjig detalj är att om man söker prognos för Södertälje så försvinner ortsnamnet Stockholm. Men Tierp anses kanske viktigare..
  Söker man på Malmö så blir det för tätt mellan ortsnamnen, tex täcker Helsingborg Helsingör. Det blir svårlästa kartor med så många namn tycker jag.
  /Y

  SvaraRadera
 17. Utseendet tycker jag känns helt ok. Lite rörigt och jag tror en god idé vore att göra storleken på knapparna i huvudmenyn lite större.

  Men sen fatala misstag - detta riktar sig direkt till de huvudsakliga webbutvecklarna: Ni har i många avseenden gjort många saker för tillgänglighet vilket är både roligt och absolut nödvändigt. Men något ni själva får lov att göra är att inaktivera javascript och prova använda flertalet av funktionerna man möts av på startsidan. href="javascript:" ska inte finnas, det ska vara fungerande länkar till fungerande sidor så att sidan fungerar även om javascript är inaktiverat.

  SvaraRadera
 18. Några frågetecken,
  Hur förstorar man och tittar på den ort man är intresserad av som gick att göra tidigare.
  Saknar vindangivelsena på våra insjöar som är av stor vikt i det dagliga arbetet.

  SvaraRadera
 19. Går inte att spara ort.

  SvaraRadera
 20. skiten fungerar ju inte

  SvaraRadera
 21. Nej, nu var det inte mycket, ingenting som fungerar. Inte bra.

  SvaraRadera
 22. Ja, www.Yr.no är verkligen något att se upp till.

  Och en prognos som sträcker sig 6-7 dagar framåt istället för 5 vore ju fint!

  Men som Bob Dylan sjunger: You dont need the weatherman to know which way the wind blows!

  / Cobben

  SvaraRadera
 23. Det finns ju prognos för 8 dagar på nya SMHI.

  SvaraRadera
 24. vilket tjat om yr.no..... flytta till Norge oxå.

  SvaraRadera
 25. När ska man förstå att SMHI är mer än bara prognoser. SMHI = Sveriges Meteorologiska och Hydrologiska institut ... säger det något kanske!?

  SvaraRadera
 26. Ligger lite efter med svarandet så det får bli ett samlat svarsinlägg. Om jag missar nåt så säg till.

  En del av tjänsterna har hoppat till lite vid relesen vilket orsakade en del störningar. Just nu har vi problem med uppdateringen av radarbilderna.

  Vi blir ofta jämförda med yr.no vilket jag tycker är bra. Vi vill verkligen höja nivån på våra vädertjänster. Sen är yr en renodlad vädersite och man skulle kunna jämföra den med om SMHI gjorde en vädersite med SVT. Det vore vansinningt roligt men vi är fortfarande en myndighetssite med krav på exponering av våra andra verksamheter. Vi kan inte vara enbart en vädersite. Nu försöker vi ändå att utöka väderdelen som får mer plats på startsida och med mer innehåll.
  Vi ligger fortfarande efter men vi är på väg mot något bättre.

  En sak vi tyvärr missat, även om vi hade med det på listan, är stödfunktioner för att era bokmärken och länkar skulle funkat smidigare under en övergångsperiod. Det var dåligt, sorry.

  Uppdateringstider och uppgifter om nästa prognos ska komma, det är med på listan på användarsynpunkter som ska in i projektet.

  Sidan ska fungera i firefox, den är rätt vältestad. IE 6 funkar hyfsat bra, IE7-8 ska funka. Chrome och Safari har vi också testat på. Opera har vi haft några problem med, finns kvar att göra där. Däremot har vi fått problem med Mac/Safari. Hemläxa för oss där.

  Kartorna och val av orter på kartan är fortfarande nåt vi jobbar med. Önskemål om geografiska referensobjekt som länsgränser mm.

  Att göra en vädertjänst helt utan Javascript är svårt men vi får ta en diskussion kring detta med utvecklarna. Vi kommer även att göra ett tillgänglighetstest.

  SvaraRadera
 27. Tycker att hemsidan med kartan som den var tidigare var betydligt mer användarvänlig. Nu är det bökigt och krångligt. /M

  SvaraRadera
 28. Alltid när det är något nytt så är man ovan, det är väl trevligt med förändringar, det kan inte alltid vara som det alltid varit!

  SvaraRadera
 29. Hej! Jag upplever såhär vid en första titt sajten som klart bättre. Är väldigt tilltalad av den nya väderöversikten, framförallt eftersom den inte verkar bygga på flash och därmed funkar finfint på min iPhone! Stort plus. Tack och bock. Har gjort ett bokmärke till min stad. Gillar att man både får prognostext och symboler för de kommande dagarna. Ser framemot framtida förbättringar! MVH Jonas

  SvaraRadera
 30. yr.no mycket bättre kollar alltid vädret på deras hemsida den är långt överlägsen smhis

  SvaraRadera
 31. Det var värst vad populärt yr.no är. Det är en ren vädersida, jag upplever den som väldigt rörig. Alldeles för stora symboler. Jag hittar inte alls så mycket information där som här. Ge nya sidan en chans, den är ännu så ny och ska vidareutvecklas mer, alla era synpunkter är bra, om ni nu tycker att yr är så bra, föreslå något bättre.

  SvaraRadera
 32. På vilket sätt är yr.no bättre?
  Förklara gärna! Jag håller mig till SMHI, tittar nästan aldrig på yr.

  SvaraRadera
 33. hehe vilken skit,
  hur kan man lyckas gör en ny sida som är sämmre än den gamla, varför får jag, som bevisligen har en ip-adress som kommer från Lund-området upp en in zooming av mälardalens väder, på förra sidan ni hade så fick man åtminstonde upp hela Sverige så man kunde klicka sig fram, och jag vill inte använda er "spara ort"-funktion

  SvaraRadera
 34. Det kommer en uppdatering i morgon där vi får in en enkel Sverigeöversikt istället för Stockholm. Vi skulle haft ett IP-uppslag men det uppstod problem med den lösningen, därav den mindre lyckade "Stockholmskompromissen"

  Hoppas du blir lite nöjdare i morgon.

  SvaraRadera
 35. På vilket sätt är yr.no bättre?
  Förklara gärna! Jag håller mig till SMHI, tittar nästan aldrig på yr.

  SvaraRadera
 36. Hej! Jag upplever såhär vid en första titt sajten som klart bättre. Är väldigt tilltalad av den nya väderöversikten, framförallt eftersom den inte verkar bygga på flash och därmed funkar finfint på min iPhone! Stort plus. Tack och bock. Har gjort ett bokmärke till min stad. Gillar att man både får prognostext och symboler för de kommande dagarna. Ser framemot framtida förbättringar! MVH Jonas

  SvaraRadera
 37. Går inte att spara ort.

  SvaraRadera
 38. Den nya webbplatsen suger helvete! Ungefär likamycket som en aggresiv kallfront. Till en början väldigt kaotisk med massa skurar och liknande av CB-molnen. Riktigt skitväder alltså. Men sen när den dragit förbi blir det bättre. Det jag menar är att eran hemsida är JÄTTERÖRIG till en början men efter att man klickar igenom sig så kommer man lära sig och då kommer jag inse att den är fantastiskt utformad!

  Ha en bra dag
  Anon

  SvaraRadera
 39. Lägg en snabblänk till väderkrönikan också, det som finns på SMHI Bizmet.

  SvaraRadera
 40. Som hallänning uppskattar jag DMI tjänster som Vejkort och deras utmärkta farvandsutsikter med animationer på bl a vindstyrkan. Deras radarbilder är också aktuellare och med tillägget vilka nederbördstyper som faller ut. Kan man önska något av det ovan nämnda. Keep up the good work
  Eftra 6251

  SvaraRadera
 41. Kari Jääskeläinen23 mars 2011 10:20

  Grattis till en vällyckad release!
  Många bitar som måste falla på plats - bra jobbat!
  Helt klart ett lyft!
  Synd att det är många som tror att SMHI måste konkurrera med yr.no med sin hemsida. Det är nog tyvärr många som inte förstår att SMHI sysslar med MYCKET mer än bara väderprognoser på webben!

  Jag hoppas att vi kommer att få se mer information från de många funktionerna på SMHI!

  SvaraRadera
 42. Ser ju bra ut, det jag märkte är att kustobserationerna inte verkar fungera men annars så såg allt ut att fungera som det skulle.

  SvaraRadera