onsdag 11 november 2009

www-beta.smhi.se blir snart www.smhi.se

Nu har vi testkört själva sitebygget ett bra tag och vi tror att vi är redo för en delrelease. Det mesta är på plats och ser ut att funka. Det ser stabilt ut.
Däremot så kommer vädersidorna fortfarande vara beta-versioner då vi har en bra bit kvar att gå. Så fortsätt att mata på med synpunkter.

Editerat: Vi får lugna oss ett litet tag till men inom den närmsta tiden så kommer vi att byta ut webbplatsen. Nu pågår ett intensivt arbetet med lasttester och trimmning m m för att övergången ska gå så smidigt som möjligt.

Givetvis så går det bra att ha synpunkter på annat än vädersidorna, en webbplats blir ju aldrig klar.

19 kommentarer:

 1. Det låter väldigt trevligt.

  SvaraRadera
 2. Hej Leif!

  Vill bara säga att jag ser fram emot "Väder Applikationen" om jag förstår rätt en mjukvara man kan ladda ner?

  Som kommer inehålla lite mer data,
  mer avancerad, än vad ni kommer ha på nya smhi.se om jag förstår rätt?

  Och hoppas ni utvecklar appen även för Mac OS X?
  Och inte bara för Windows :)

  Om det stämmer så är det nått jag verkligen letat efter, men inte hittat nån riktigt bra väder app än så länge!

  Ang Nya smhi.se så ser det lovande ut.....

  SvaraRadera
 3. Svar till Johan: Inte en nedladdningsbar app utan en webbaserad tjänst. man kan beskriva den som en karttjänst där man kan välja olika parametrar, personaliserbar mm. Den finns i dagsläget som en "rå" applikation.
  Vi är fortfarande i ett tidigt skede och så fort det blir läge så kommer vi visa den och be om synpunkter på den. Kommer inte i år, tyvärr.

  SvaraRadera
 4. Innan ni lägger ut beta som vanliga smhi.se så ändra klass 1 varningen, det ser ut som gamla klass 2, iaf på kartan.

  SvaraRadera
 5. Färgen alltså..

  SvaraRadera
 6. Vi har en intensiv diskussion om färgerna just nu. Om vi drar den gula åt mer gult så syns den dåligt som ikon på vit bakgrund och om man ser på kartan med alla färgerna aktiverade så ser det ok ut. Vi bollar med vår konsult om färgvalet.

  Vi har även kollat så att den funkar ur kontrastperspektiv, för användare som har olika varianter av färgblindhet och den vi har nu ska funka. Det borde visserligen inte bli sämre kontrast om vi drar den åt mer gult...

  Vi hamnar i lite tidsnöd, vi ska ut med den nästa vecka om allt går i lås.

  SvaraRadera
 7. Det får vi väl hoppas det gör.
  Det blir nog jättebra när allt är klart.

  SvaraRadera
 8. En tid för när landvädret är uppdaterat kunde vara bra under Sverigeöversikten, som det är på nuvarande sida under meteorologens kommentar, namnet är kanske inte så viktigt, kunde gärna vara en liten bild på meteorologen, eller en kort presentation av alla som läser P1:s rapporter någonstans på sidan, men det är inte säkert meteorologerna vill ställa upp på det.

  I kustvädret kan man klicka på kuststräckor och få fram t ex Gotlands farvatten, skulle det inte gå att klicka på t.ex landskap eller områden i kartan vid Sverigeöversikten också.

  Allt behöver förstås inte vara som på dagens SMHI.se, men typsnitten kunde kanske vara samma som nu, Sverigeöversikten är annorlunda mot stilen för kustvädret på BETA-sidan. Verdana och Arial är kanske bäst.

  Några kommentarer från Gotland.

  Textformatet

  Spara startort verkar inte fungera, men det fixar sig väl.

  SvaraRadera
 9. @Leif!

  OK I got it! Men det kanske inte blir så dumt med en web-baserad tjänst heller.

  Ser fram emot visningen när den börjar mogna lite!

  SvaraRadera
 10. Svar till Anonym: Uppdaterat-tider ska komma.
  Samma sak med vem som utfärdat prognostexten. Vi har faktiskt varit inne på att presentera våra meteorologer mer så det kanske kommer. Inget konkret att vänta i det korta perspektivet men vi gillar idén.

  Klickbara kartor har flera tagit upp som önskemål. Frågan är om det ska vara klickbara distrikt, (vilket vi har valt att skippa).
  Är mer inne på att man ska kunna klicka på andra orter i kartan. Sen vill vi hålla igen lite på kartfunktionerna i den här enklare tjänsten pga prestandaskäl.

  När jag kollar Kustväder/Sverigeöversikt så ser jag samma fonter. Tittar vi på samma sida?

  Startorten ska fixas. Kommer i nästa release.

  SvaraRadera
 11. Det beror kanske på min webläsare att det ser annorlunda ut, stilen såg tunnare ut på Sverigeöversikten än på kustvädret, på jobbet är texten likadan.

  Sen är det lite skillnad på femdygnsprognoserna och detaljerade prognoserna, på jobbet är vädersymbolerna och vindpilarna på ljusgrå bakgrund, medan det hemma inte är någon skillnad. Hoppas ni förstår vad jag menar.

  Ni har ju en sida med max/minvärden, där man bland annat kan se dagens maxtemperatur för Sverige, kommer det någon gång att bli möjligt att där i alla fall se dagens högsta Europatemperatur.

  Vädret för min socken här på Gotland finns med och man kan söka på ytterligare två andra "orter" i samma socken.

  Länkarna till "Vädret", "Klimatdata", "Produkter och tjänster" o.s.v är för närvarande svarta med vit text, kanske det kunde vara olika färger på det men inget måste.

  Jag har nu läst alla kommentarer i bloggen, det är bra att så många har synpunkter och förslag. Jag återkommer nog om jag kommer på något mer, men de flesta verkar ha samma kommentarer som jag tänkt.

  SvaraRadera
 12. Ett litet tillägg:

  Om starstidan nu ska ge en överblick av väderprognoserna så kanske lite länkar till vänster om kartan kunde vara bra, de som finns under länken vädret högst upp, i alla fall till Varningar, landväder, kustväder och sjöväder, men det kanske redan är tänkt så. På nuvarande SMHI.se kan man ju klicka sig vidare till meteorologens kommentar och båtvädret om man vill.

  SvaraRadera
 13. Att det ser annorlunda ut beror nog på webbläsaren men det borde inte se olika ut. Vad kör du för webbläsare?

  Att du får en bakgrund på symbolerna beror på att du sannolikt kör IE 6 på jobbet. IE 6 är närmast ett skällsord bland utvecklarna eftersom den inte följer standarder och dessutom är rätt gammal. Tyvärr så är det ganska många (ca 10%) som använder den så det måste funka i den. Sen kommer det tyvärr att se lite annorlunda ut i den.
  Vi hoppas att den ska fasas ut i statistiken.

  Jag hoppas att vi ska få med max/min för alla orter i världen.

  Det finns en yta till höger om väderkartan på startsidan som är tänkt att funka som plats för genvägar till andra tjänster. Vi har bara inte fyllt på dom ännu. Det kommer.
  Tack för synpunkterna!

  SvaraRadera
 14. Det stämmer att vi har IE 6 på jobbet, tyvärr är det så att många program man använder här inte fungerar med nyare versioner av explorer.

  Ja, det finns ett bra utrymme till höger där det nu finns länkar till b.la bloggen, låter bra så man slipper klicka på flera ställen.

  Det är bra att kunna vara med och lämna synpunkter. Jag är ingen expert på hemsidor och layouter, men jag har gjort några sidor, för hembygdsföreningen och bygdegårdsföreningen i socknen där jag bor. Jag vill inte lämna några adresser, det blir reklam som inte hör hit.

  Jag har sedan ett antal år tillbaka, sen man började i radio med att läsa upp maxtemp, och noterat dagens maxtemperatur för Visby och hela landet. Visbys uppgifter från väderrapporterna i P1 och hela landet via extremerna på hemsidan. För Europa blir det nu bara det som sägs t.ex 29 i Jerez de la Frontera eller som ibland när det bara sägs södra Ryssland eller om det är någon svårstavad ort som inte går att hitta i en kartbok. Väder är intressant och jag lyssnar på P1:s rapporter varje dag och besöker SMHI:s sidor flera gånger.

  Trevligt om det skulle kunna bli någon liten presentation av meteorologerna i framtiden, det är trots allt ganska intressant att veta utseendet bakom rösten. Ett fåtal har man sett på bild och flera har ju försvunnit genom åren.

  Anders på Gotland, som säkert lär komma på något mer framöver men jag tycker de andra bloggarnas inlägg är bra.

  SvaraRadera
 15. Vad gäller varningssymbolens färg kanske man kunde förstärka budskapet med att ha 2 symboler som växlar dvs alternerar (rörligt) och på så vis blir man uppmärksammad att varning föreligger. Då spelar ju färgen mindre roll.
  John

  SvaraRadera
 16. Kan inte spara min startort - får Stockholm varje gång jag återvänder (Firefox 3.5.5, ingen blockering av cookies).

  SvaraRadera
 17. Svar till John: Det lutar åt att vi kommer att dra klass 1-varningen åt det gula hållet.

  Svar till Anonym: Det finns en bugg med startorten som vi hoppas ska vara borta efter nästa leverans (om ca 2 veckor). Håll ut..

  SvaraRadera
 18. Ser bra ut, men radarkartan behöver bättre detaljeringsgrad, det går ju inte se var det regnar (ort), på sin höjd kan man uppfatta nederbörd per landskap.

  SvaraRadera
 19. Svar till Anonym: Radar och satellittjänsterna ska genomgå en del utveckling under året som kommer. Bättre detaljgrad är det flera som har efterlyst men jag törs inte lova något.

  SvaraRadera