torsdag 26 november 2009

Total makeover är inte alltid roligt

Att få sitt hem totalrenoverat ombyggt och fyllt med en massa coola funktioner brukar tas emot med glädje. Familjer gråter av lycka efter att inredningsarkitekterna gjort om deras hem till oigenkännlighet.

Inte riktigt samma sak med webbplatser. En bra webbplats behöver inga total makeovers utan kan utvecklas stegvis och långsamt i takt med sina användares behov och önskemål. Se bara på amazon.com som aldrig, vad jag sett, gjort några stora förändringar utan gradvis utvecklat siten. Om man däremot tittar på en bild från en tidig version av webbplatsen och jämför med dagens så är skillnaden enorm.

Vår förra webbplats hade, enligt oss själva, alltför mycket brister i struktur och koncept vilket föranledde oss att ändå göra den här genomgripande förändringen.

Även om många av våra användare lärt sig att hitta det dom ska och "vant" sig vid bristerna så var det inte lätt att som ny besökare hitta rätt.
Nu blir det tyvärr så att den här stora förändringen kommer att ställa till det för våra återkommande besökare. Man blir irriterad när man inte hittar det man ska när dom möblerat om i matbutiken och samma sak med webbplatser.

Förhoppningsvis har vi nu fått till en bra grund att stå på och att fortsätta att utveckla webbplatsen i rätt riktning.

29 kommentarer:

  1. Ser bra ut! Tror inte att folk riktigt förstår att SMHI och Met no (som ligger bakom yr.no) kör samma väder modell. Men hur som helst så är ju presentationen av vad modellerna ger viktigt, och det är klart bättre nu!

    En sak som jag tänkte på så här i höstmörkret är att i stället för solar på kartan kanske det kan vara en måne eller något för att visa att solen har gått ner. Känns lite konstigt att se att det ska vara soligt ikväll när solen har gått ner för flera timmar sedan...

    Lycka till i fortsättningen!

    SvaraRadera
  2. En sak jag saknade på den gamla websidan och hoppades skulle dyka upp på den nya är ett RSS-flöde med dagliga prognoser (eller ett par uppdateringar om dagen).

    För förra siten skrev jag rent av ett eget hack som hämtade meteorologens kommentarer och byggde ett RSS-flöde av det åt mig själv och kan ju uppdatera det att begripa den nya siten. Men nog vore det användbart även för fler?

    SvaraRadera
  3. Vi kommer att koppla soltider till symbolerna framöver. Just nu är det fasta tider satta för när nattsymbolerna ska visas. I Kiruna t ex så ska det ju vara natt dygnet runt en period.

    RSS ska med. Nu har vi det på artikelflöden men det är säkert mest intressant för vädertjänsterna.

    SvaraRadera
  4. Lär ta ett tag innan man vänjer dig vid allt det nya, men det ser helt okej ut än så länge...

    Vad jag undrar över är om man även på den nya sidan kommer att kunna komma åt arkivet med gamla kartor på vattentemperatur och is. Kanske finns det upplagt utan att jag hittat det? Har märkt att jag blivit i det närmaste beroende av att få jämföra dagens Östersjön med andra årgångar. Dessutom var det bra förut, eftersom att man kunde se efter hur mycket temperaturen/istäcket förändrats, sedan de senaste kartorna.

    SvaraRadera
  5. Hej

    Bra jobbat så här långt.

    Jag noterade en underlig grej, jämför temperaturangivelsen för Luleå imorgon i kartan med det som redovisas i listan till höger i denna bild: http://bit.ly/8mhOr7
    Observera att bilden är tagen idag (kväll) torsdag kl 21:36. Kartan visar -3 men listan visar temperaturer mellan +2 och +3.

    SvaraRadera
  6. Jag tycker ni gör ett bra jobb med att försöka förnya er, jobba på bara.

    En sak jag sakanr är en prognoskarta med frontsystem (dom gamla hederliga H och L med respektive svansar).

    SvaraRadera
  7. Hej,
    Som relativt regelbunden användare tycker jag mest att det är besvärligt när det inte funkar som vanligt. Istället för att det tar en minut att hitta det man vill så tar det kanske det tredubbla den första gången med det nya formatet. Har dock noterat några fördelar ( bl.a den detaljerade prognosen timme för timme) och ett par nackdelar ( Jag kollar regelmässigt vädret på tre olika platser nämligen bostadsorten, jaktmarken och slutligen sommarstugan i Småland och saknar möjligheten att lägga upp "favoriter" så att man slipper söka varje gång man vill titta på dessa ställen.

    Slutligen en ÖNSKAN ; Som vakjägare på räv och vildsvin är man beroende av vädret men också av månljuset. Varför kan ni inte visa mkånens fas, upp och nedgångstider samt hur högt på himlen den står som en service till denna växande skara.

    SvaraRadera
  8. Ser lovande ut! Saknar dock havstemperatukartorna, som man lite skumt kom åt under istjänster förut. Hoppas de dyker upp under Hav och kust någonstans.

    SvaraRadera
  9. Den nya siten är verkligen bra! Nu behöver jag inte gå till andra vädersiter. Gratulerar till ett bra jobb!

    SvaraRadera
  10. Var hittar jag snödjupskartan?

    SvaraRadera
  11. Tack för omdömena. Det blir vi glada för.

    Svar till Martin Ek: Iskartorna och vattentemp ska du htta under "Klimatdata" men jag ser att det saknas lite under Iskartorna. Vi får kolla var de tagit vägen.

    Svar till Anonym: Det ser ut som du valt lördag em i kartan och det ser ut att stämma med vad som står i tabellen. Däremot kanske interaktionen lite otydlig.

    Svar till Kenneth: Kartor med fronter vill vi gärna få med men de som har gammaldags frontarna görs av meteorologerna och bara några ggr/dygn. Osäker på hur ofta. Däremot vill vi få in molnsekvenser så man ser hur vädersystemen rör sig. Att bara ha symboler som nu ger ju inte den bilden riktigt.

    Svar till anonym rävjägare: Det som är på väg in är åtminstone solen upp och nedgång för varje ort följt av att symbolerna är kopplade till soltiderna, dvs att det är månsymboler när solen är nere.
    Att utöka med månfaser har vi inte haft med i planen men om många efterlyser det så kan vi överväga det. Jag tror inte att vi ska koppla månfaser till vädersymbolerna för det kan bli rätt rörigt. Men som ett tillägg till solen upp och nedgång kanske? Vi tar med oss det till önskelistan.

    Svar till Anonym: Havstemperaturkartorna hittar du här:http://www.smhi.se/klimatdata/oceanografi/havstemperatur

    Snödjupskartan hittar ni här: http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/sno
    Är något knas med den då vänsternavigeringen saknas. Vi får kolla på det.

    SvaraRadera
  12. Ser bra ut,men skulle gärna vilja att man kan se skillnad på regn o snö på radarbilden om DMI har.
    Det brukar stämma rätt bra i göteborgstrakten.
    Sedan har jag inte lyckats ändra startsida men jag kanske bär mig dumt åt.
    Mvh Mats E

    SvaraRadera
  13. Spara ortfunktionen på startsidan funkar inget vidare just nu. Dom håller på att felsöka. Funkar ibland tydligen...

    SvaraRadera
  14. Nya SMHI-sajten ser jättebra ut, jag gillar särskilt funktionen att ta fram diagram timme-för timme. Saknar en spara ort funktion där, men det kanske kommer.

    SvaraRadera
  15. Har inte hunnit kika på allting ännu.
    Det som stör mig mycket däremot är att jag inte längre kan klicka mig fram till min prognos. Nu måste jag upp i högra hörnet och skriva. Något som tar längre tid. Det här tycker jag är mycket sämre med den nya sidan. På gamla sidan kom jag till den ort jag ville på, i princip, två klick.
    Jag tyckte dessutom att det var en fördel med att få en översyn av hela Sverige först och sedan ta mig ner till min nivå.

    SvaraRadera
  16. Mjuka gärna upp grafen i diagramet timme för timme. Annars ser det ut som nåt från tidigt 80-tal och att temperaturen kommer att hoppa vid vissa klockslag istället för att gradvis förändras.

    Står att Kiruna ska ha sol onsdag klockan 22:00.
    Ni menar väl ändå molnfritt och ev månsken?

    Verkar som sidan uppdaterar sig själv. Stäng gärna av det. Vi som laddar ner sidor för att sen läsa på tåget förlorar informationen.

    Ange namnen på länkarna som är utanför Smhi så man ser att det är nån annan websida.

    Ha inte en dynamisk skala för timme för timme diagramet. Plötsligt ser en temperaturskillnad på en grad ut som ett kraftigt temperaturfall.
    Ha en fast skala istället så man snabbt kan se fakta.

    I timme för timme är det inte helt enkelt att se vilken dag prognosen är för. Lägg gärna till veckodag bredvid datumet eller precis ovanför tabellen/diagrammet.

    Tack för bra sida annars.

    SvaraRadera
  17. Svar till Stina: Låter som vi får fundera ett varv till när det gäller Sverigeöversikten. Det kanske ska gå att klicknavigera sig fram där ungefär som på den gamla tjänsten. Det är några som uttrycker såna önskningar. Vi är lite oroliga för prestandaproblem men vi får utvärdera vartefter.

    Svar till Anonym: Diagrammet är väldigt mycket i beta stadiet. Mycket bra synpunkter! Tack! En del av bristerna har vi redan börjat titta på.

    SvaraRadera
  18. Många är imponerade över att prognosen kan ges timvis. Kan ju bli rätt ibland!?!? =D

    Men att nederbörden anges med en decimal är inte bra. Använd intervall istället, t.ex. 2,4 mm borde vara 2-3 mm.

    SvaraRadera
  19. Tyvärr är jag inte särskilt imponerad av den nya sidan, även om den gamla hade uppenbarligen en hel del brister.
    Det jag saknar mest är att man inte längre får en översiktskarta över hela Sverige för att sedan snabbt kunna gå antingen ner till lokalnivå eller kolla andra länder i Europa eller i världen.
    Även möjligheten att lägga till flera favoritorter vore en fördel, då jag reser nästan dagligen mellan vissa orter.

    SvaraRadera
  20. Hej,
    Blev mycket postivit överrraskad när jag kom in på er nya sida! Väderpresentationen var mycket lättanvänd och lätt att första. Uppskattar att prognosen är mer detaljerad än tidigare (den förra var rätt värdelös egentligen...).

    Lite spontana reaktioner när jag använde sidan första gången: Diagrammen känns lite "kantiga" men det är troligen en medveten design för sidan men jag tror att aningen mjukare skulle få en bättre känsla, nu är känslan i dem ganska "dramatisk" och "brutal". Länkarna för valen av Tabell och Diagram ser man inte direkt och skulle kanske ges lite större uppmärksamhet. Startsidan skulle kännas mer välkomnande med lite mer färg, nu är det ganska mkt svart och vitt.

    Ni är på helt rätt väg! Kommer BizMet att genomgå samma förvandling?

    //Robert I

    PS. Ngn kommentar skriver att ni använder samma data som yr.no? Stämmer det? Ni visar olika prognos just nu i alla fall, och det brukar vara mkt olika ibland.

    SvaraRadera
  21. Ja Yr.no och SMHI använder samma data,
    men skillnaden är att datan körs i olika modeller vad jag vet, och därför blir slut prognoserna lite olika.

    Leif får rätta mig om jag har fel !-)

    SvaraRadera
  22. En annan skillnad kan vara så att Bpm någon gång manuellt editerar i prognosen, t.ex. tar bort snö vid 7 plusgrader m.m. =)

    SvaraRadera
  23. Timme för timme-spalterna borde ändras till ordningen väder-nederbörd-vind-tryck-luftfuktighet i stället för att svara mot intresseordningen hos läsarna. Frågan Vad är det för väder? besvaras ofta i den ordningen.

    SvaraRadera
  24. Hej igen

    Tack för svar om YR och SMHI. Svårt att säga vilken prognos som stämmer bäst men SMHI brukar "ropa efter vargen" lite väl ofta när det kommer in regnområden från väster. De långa prognoserna brukar säga MASSOR av regn här i Mälardalen men vartefter dagarna går så minskar det dag för dag. Inte samma tendens på YR.

    Är intresserad av min fråga ang. BizMet. Är det en facelift på G där med?

    //Robert I

    SvaraRadera
  25. Påminner om ett examensarbete på högstadienivå;
    ambitionerna finns där, men inte kunskapen.

    Råddigt i största allmänhet och grafiken får Mario Brothers anno 1990 att framstå som spektakulär. T.o.m. Danskarnas är bättre (dmi.dk)
    - räcker det inte med att vi får stryk i fotboll?

    SvaraRadera
  26. Lite sen respons på kommentarerna. Tiden räcker inte riktigt...
    Bizmet ska även det byggas om. Är dock inte så engagerad i det arbetet. Fokus ligger på smhi.se ett tag till.
    Såg att det kom ett svar på frågan om data. Svaret stämmer bra såvitt jag vet. Metno har sin egen modell och vi kör en som heter HIRLAM.
    Gjordes för övrigt en jämförelse mellan deras och våra prognoser på ett antal orter och vi slog dom på de flesta punkterna faktiskt. Sen får man väl medge att de har lyckats bättre med att presentera sin data vilket vi har fått lida för.
    Men i grund och botten är det bara bra att de har satt ribban högre. Vi har varit för dåliga på att hålla uppe en kontinuerlig utveckling vilket vi fått betala för senaste året.

    Högstadienivå? Hmm håller av förklarliga skäl inte med dej men jag får väl betraktas som partisk?

    Om det visar sig att design, struktur elle koncept inte funkar så får vi omvädrera men vi har fått en hel del positiva omdömen. Och SuperMario är ju spektakulärt.;-) Den låter sitter ju för alltid i hjärnbarken...

    SvaraRadera
  27. Dåligt att man inte kan se vädret i övriga norden och att världvädret tagits bort helt. I övrigt så är det bara försämringar, den gamla sidan fungerade bra. Kunde bara behövts en liten uppfräschning av designen. Tillägget med snödjups kartan är det enda som är positivt.

    SvaraRadera
  28. Dom gamla tjänsterna finns kvar och den nya kommer att utvecklas mer. Det kommer att komma in symboler för grannländerna och snart kan du även söka på orter i övriga världen.

    SvaraRadera
  29. Ser att varningarna är olika nyanser av orange. Återgå till gul, orange och röd. Har hav och land dessutom olika nyanser?

    Ser att den noggrant missvisande nederbörd/timme ger 0.2 mm/t men vädersymbolen visar inget regn.

    Ser ej vindpilarna för text under fjällvädret.

    SvaraRadera