fredag 6 november 2009


Det där med kartfunktioner är intressant. Som det är nu är ju kartorna rätt "dumma". Det går inte att klicka eller zooma/dra i kartan. Det går heller inte att välja vad som ska visas på den.

Som vi tänkt har vi sparat allt detta till en mer karttjänstlik applikation men frågan är om vi varit för rigida när det gäller den vanliga väderkartan?

Tanken var att den skulle vara enkel och lätt att använda för de flesta användarna För de som vill ha mer skulle den avancerade tjänsten erbjuda mer spakar att dra i.
Det kanske bör gå att göra något i den vanliga kartan?
Om man utgår från att detta är den tjänst som de flesta "vanliga" användare kommer att hämta sin väderinfo från, vad då i så fall, bör vara möjligt att göra i kartan?

24 kommentarer:

  1. Den vanliga kartan bör ha en zoom och panorering funktion. Och att man kan klicka på det området i kartan och få upp detaljerat väder.

    SvaraRadera
  2. Hur styrs vilket utsnitt i kartan som kommer upp i första hand?

    Håller med om att panorering och zoom bör finnas om man vi lätt vill kolla vädret på anna plats.

    /Kristian

    SvaraRadera
  3. Svar till Magnus: Menar du att man ska kunna klicka på en ort i kartan och komma till detaljerad prognos?

    Svar till Kristian: Utsnittet är en förfrågan till en karttjänst som matar sidan med bilder. I den frågan så anges vilka mått som bilden ska ha och vilken inzoomningsnivå samt koordinaterna för orten. Som ni anar så finns förutsättningarna för det ni frågar efter men vi vill ha en fingervisning om var en lagom nivå kan vara. Nu är det knepigt för er att sätta den här tjänsten i relation till den mer avancerade eftersom vi inte kan visa upp den ännu. Men i den kommer givetvis dessa funktioner vara med.

    Det vi vill undvika är att dels göra en för krånglig tjänst för den största användargruppen samt balansera mot prestanda. Allt som har med zoom, panorering och klickande ger sämre prestanda, framförallt vid höga laster.

    Om vi skulle få ett dramatiskt väderläge så blir det markant ökning av antalet besökare vilket kanske blir tufft för karttjänsten att svara upp till. Det är ju i de lägen man absolut INTE vill att siten ska vara seg.
    Vi får ta en bit i taget och om det visar sej att det tål även höga laster så kan man lägga till funktionalitet i kartan.

    SvaraRadera
  4. att det ska vara rörlig grafik.. om det är exempelvis regnigt väder ska man verkligen se regnet falla inte bara som en bild.. jag tycker att det är mycket "roligare" och modernare med rörlig grafik på vädersajter !!!
    Så hoppas att ni fixar det :) skulle vara väldigt bra

    SvaraRadera
  5. Tvärtemot David så ogillar jag allt som rör sig, det distraherar mer än det hjälper. Ingen animerad grafik tack!

    /Erik

    SvaraRadera
  6. Ser bra ut det här!

    Finns det något datum satt när www-beta.smhi.se övergår till www.smhi.se?

    SvaraRadera
  7. Ja, precis. Klickar man på Uppsala så får man upp timme för timme prognosen eller något sånt. Zoomar man in kartan så ska man se alla områden som finns med egen prognos(även om det kanske är delar av samma stad). För den enkla varianten är kanske inte den zoomnivån nödvändig.

    SvaraRadera
  8. Kartfunktionen ska ha samma möjligheter som Google Maps. Inget extra musklick ska krävas för att välja mellan att flytta runt kartan och/eller att zooma på kartan.

    SvaraRadera
  9. Äntligen timme för timme information!
    För att få det riktigt bra kunde ni ta en karta (som skall gå att zooma), klickar man på kartan på olika ställen så visas och uppdateras motsvarande timme för timme info. Åker hoj en del och man vill ju gärna veta om och när regnet kommer på en sträcka (eller vilken sträcka som inte har regn).

    SvaraRadera
  10. Mitt vädersökande hittills ser ut så att SMHI väderradar visar sanningen i realtid och kompletterar YR´s träffsäkerhet. Finesser som animeringar och zoom tjockar upp kommunikationen när jag som bäst behöver info, tex via mobil på sjön eller på fjället.

    SvaraRadera
  11. Lite sena svar, sorry.

    Svar till David Tichini och Erik: Rörlig grafik kommer vi inte att använda om det inte tillför något för användbarhet eller förståelse. Vi kommer alltså inte använda det för "dekoration".

    Vi har tidigare fått signaler om att de flesta vill slippa omotiverade animeringar. Däremot så vill vi gärna se animeringar som förtydligar väderskeenden, t ex molnanimeringar mm.

    Svar till Jonas Gardsjö: Siten kommer att gå ut nästa vecka men de nya vädertjänsterna kommer att ha kvar betastämpeln. Vi tycker att själva sitebygget känns tillräckligt bra för att peka om URLen smhi.se till betan nu. Hoppas ni håller med. Vädret finns en del kavar att jobba med, dock och det är kring dem de flesta har synpunkter om.

    Svar till Magnus: Ok, då vet jag hur du menar.

    Svar till Björn Sennbrink: Menar du redan i den enkla väderprognosen eller i den mer avancerade som jag nämnt lite om tidigare?

    Svar till Anonym 1&2: Ja, äntligen! :-) Att kunna klicka i en karta och få punktprognos låter definitivt som något som skulle höra hemma i en avancerad tjänst. Det är inget som är med i planeringen ännu men det är bra att vi får input från er.

    Viktig synpunkt om prestanda. Visst är det så att animeringar och zoom kan ställa till det för användare med lite bandbredd.

    SvaraRadera
  12. Man vill kunna söka i kartan och även lägga ut resvägar. Se google maps!

    SvaraRadera
  13. Svar till Henrik: Dit når vi inte riktigt än. Idén om att kunna få ett ruttväder är bra men vi har inte riktigt resurser till det just nu.
    Vi lägger dock till det i den önskelista som börjar växa fram.

    SvaraRadera
  14. Hej, jag saknar pilar i kartan som visar åt vilket håll det blåser.
    På sidan för "FEMDYGNSPROGNOS" tycker jag att ikonerna för mörkt regnmoln är lite otydlig i den högra tabellen (mot vit bg) om man jämför med mörkt moln, överlag borde man kanske göra lite tydligare ikoner i tabellen.
    Jättebra att tabellen läses uppifrån och ner, vänster till höger, precis som man läser. Ex som på klart.se så är det helt förkastligt då man läser alla förmiddagsprognoser, sedan lunch osv..

    SvaraRadera
  15. Om man väljer prognosen för Helsingborg jyttrar de danska ortnamnen till det på kartan. Kan dom inte tas bort (speciellt som ingen progons visas för dem ändå)?

    SvaraRadera
  16. Svar till Jonathan: Pilar kommer. Symbolerna har vi funderingar kring, vissa funkar inte så bra mot vit bakgrund, som du säger.

    SvaraRadera
  17. Svar till Anonym: Jo, vi ska gallra ur orter på danska sidan. Överlag så håller vi på att titta igenom ortsfördelningen på kartorna. Det är fortfarande för tätt på vissa håll och glest på andra.

    SvaraRadera
  18. Jag tycker faktiskt att den här vädersidan ser trevligare ut än yr.no.

    SvaraRadera
  19. Vad kul! Med lite hjälp från er så blir den ännu bättre. :-)

    SvaraRadera
  20. Skulle man kunna välja att få regnområden utmarkerade som färgfält? Personligen tycker jag det onödigt belastande för min hjärna att tolka om symboler till regnområdesgränser osv när man tittar på den animerade prognosen. Jag tänker mig som USAs weather channel gör med ett grönt område som symboliserar ungefär vart det (ska) regna[r]. Är vad jag förstått prognos av dopplerdatat dom kör på (www.weather.com) men även ett enklare helfärgat fält skulle fungera.

    SvaraRadera
  21. Det skulle vara möjligt när vi fått in fälten som lager i karttjänsten som matar kartorna med info.

    Vi måste få en del grundläggande tjänster klart förs bara.

    SvaraRadera
  22. Jag tycker att grafiken ska vara så enkel som möjligt, men gärna med mycket information, t.ex. temperatur, luft-tryck och front-linje, fuktighet, etc. Helst ska man se varifrån regnmoln kommer ifrån så att man själv kan göra egna "prognoser".

    Jag är inte så där värst förtjust i rörlig grafik, den ska vara statiskt men däremot lätt att kunna zooma ut och in, visa regnmoln vid olika tidpunkter, möjligheter att visa i en analog graf temperatur, vindriktning, tryck, fuktighet och nederbörd.

    Varför inte motsvarande tjänst där vi kan få tag på en del av rådatan och bearbeta denna mera ingående för egna orter? Resultatet kan ju lagras på er site, och/eller så kan ni använda detta för att finputsa era algoritmer, dvs testa olika senarion som ni kanske inte annars har tid med, tänke mig motsvarande ide som seti@home använde, nu i början blir det säkert inte många som nappar men skulle man få någon nytta av att erbjuda sin datorkraft så kommer säkert flera att nappa på iden. Det är bara bandbredden som är ett hinder i detta fall.
    http://setiathome.berkeley.edu/

    SvaraRadera
  23. Undvik om möjligt flash grafik, tar musten ur min dator. Skapa hellre uppdaterad enkel grafik på er site, någon variant av GIT system fast som visar grafik istället. Bilderna är lagrade i SVG..

    SvaraRadera
  24. Tycker nivån på er förra karta var bra. Enkel och tydlig. Kör samma nivå här med zoom och "scroll" funktion på kartan. Räcker gott! Vill man sen ha mer detaljer för en ort som inte finns att se på kartan kan man väl använda sökfunktionen som finns idag? Oftast vill man ju veta vad det är för väder i områder man ska till.

    SvaraRadera